Haatevangelist

De evangelist ontving me tussen zijn trailers in Barneveld. Bert Bruinekreeft (72) werd rijk met het bouwen van verkoopwagens – die uitklapbare wagens van de visboer. Zijn kantoortje lag achterin de showroom: vintage charme van eikenfineer, met hier een vingerplant, daar een accordeon en een verschoten landkaart aan de muur. Terwijl Bert buiten nog een telefoontje afhandelde in zijn Mercedes met wit-lederen bekleding, vertelde dochter Rebecca hoe het in België „een beetje geëscaleerd” was rond papa. Bruinekreeft trekt in de zomer rond met een tent van zijn Stichting Het Lichtpunt, om te evangeliseren. Soms „geneest” dan iemand van ziekte of homoseksualiteit: daar kan Bruinekreeft niets aan doen, vindt hij zelf. Dat doet God.

In het Vlaamse Middelkerke is nu tegen zijn komst geprotesteerd. Maandag vergaderde het Middelkerkse schepencollege over de kwestie. Veel Belgische media berichtten erover. In De Standaard zei de burgemeester Bert Bruinekreeft scherp in de gaten te houden. Hoe fout is kortom deze 100 procent Nederlandse ‘haatevangelist’?

Zelf wond Bert er geen doekjes om: ooit was hij „héél fout”, jarenlang liet hij zijn viswagens namelijk in zwart geld betalen. Het was liegen tegen klanten en naar de kroeg „wat de klok sloeg”. Om nog maar te zwijgen van „de vrije seks”. Enfin. Dertig jaar geleden werd zijn zoon, baby nog, ernstig ziek. Riep Bert voor het eerst hardop tot God. De zoon knapte op, en voilà: Bert Bruinekreeft werd evangelist.

In Barneveld heeft hij nu een eigen gemeente, ‘De Herberg’, waar wekelijks een man of twintig komen. Zijn tent trekt zo’n honderd belangstellenden per bijeenkomst – vorige maand nog in Volendam. Hij liet me de flyer zien. Achterop foto’s van mensen die zich bevrijd wisten van ziekte of zelfmoordplannen: „Door Jezus. Niet door mij.”

De evangelist hield een betoog over alle zondaars, die we niet mochten veroordelen: „Het gaat om verbéteren. Gelúkkig worden.” Hij discrimineerde „de homofielen” daarbij niet, wilde Bruinekreeft maar zeggen. Soms kwam nu eenmaal iemand langs die geen homoseksuele gevoelens wilde. „Dan adviseer ik: eerst alles opbiechten aan God en je vrouw. De rest kan alleen God zelf.”

Dat was alles, bezwoer hij. En o ja, Bert Bruinekreeft gelooft dat homoseksuelen er zelf ook niets aan kunnen doen, omdat „het erfelijk is”. „Als ouders in seksuele zonde leven, wordt de geest onrein. Satan gaat diep, in die genen. En dat gaat zó naar de kinderen.”

Maar genoeg daarover, vond Bert Bruinekreeft. Nu wilde hij gezellig artist impressions laten zien, van zijn tv-studio voor een nieuwe evangelische tv-zender. Waar nu ‘Maatwerk op wielen’ op zijn showroom staat, daar hangen straks de woorden ‘TV Studio’. Als God het wil, natuurlijk.

Margriet Oostveen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Arjen van Veelen.