‘Google blijft zijn eigen websites voortrekken’

Uitgevers en webbedrijven zijn ontevreden over het akkoord dat internetbedrijf Google met de EU wil sluiten om een boete wegens machtsmisbruik van zijn zoekmachine te ontlopen. Dat heeft een lobbygroep van concurrerende zoekmachines en reissites gisteren laten weten.

De Europese Commissie doet al drie jaar onderzoek naar de manier waarop Google het marktaandeel van zijn zoekmachine (meer dan 90 procent) zou gebruiken om eigen diensten te bevoordelen. Volgens de klagers – waaronder Microsoft, Expedia en TripAdvisor – is Google niet objectief bij de rangschikking van zoekresultaten. Het bevoordeelt de eigen winkeldiensten en zou concurrenten op een lagere plek in de rangorde plaatsen.

Google ontkent dat het zoekresultaten beïnvloedt. Maar als compromis wil het zijn eigen aanbiedingen duidelijker herkenbaar maken naast de objectieve rangorde. Dat werkt eerder averechts, vinden de concurrerende bedrijven.

„Google kan niet innoveren zonder zijn rivalen te benadelen en consumenten de voordelen van concurrentie te ontnemen”, zegt Thomas Vinje woordvoerder van FairSearch Europe, het pact van klagende partijen.