Elf uur lang (zonder plas- of eetpauzes) speechen tegen strengere abortuswet

De Amerikaanse politica Wendy Davis probeerde sinds gisteravond met een toespraak van ruim elf uur strengere abortuswetgeving in Texas tegen te houden. Haar ‘filibuster’ werd echter vroegtijdig beëindigd, met chaos in de senaat van Texas tot gevolg. Waarschijnlijk was alle moeite van Davis voor niks.

Davis gisteravond bij het begin van haar marathontoespraak. Ze zou meer dan elf uur aan het woord zijn.
Davis gisteravond bij het begin van haar marathontoespraak. Ze zou meer dan elf uur aan het woord zijn. Foto AP / Eric Gay

De Amerikaanse politica Wendy Davis probeerde sinds gisteravond met een toespraak van ruim elf uur strengere abortuswetgeving in Texas tegen te houden. Haar ‘filibuster’ werd echter vroegtijdig beëindigd, met chaos in de senaat van Texas tot gevolg. Haar missie leek mislukt, maar is dat misschien toch niet.

Davis begon gisterochtend om 11.18 uur lokale tijd (18.18 uur Nederlandse tijd) aan een speech over de strengere abortuswet, die tot gevolg zal hebben dat bijna iedere abortuskliniek in het conservatieve Texas moet sluiten. De Democrate hoopte met behulp van een ‘filibuster’ (vrij vertaald: eindeloos praten over een wet) te voorkomen dat de wet voor middernacht lokale tijd in stemming kon worden gebracht. Als haar dat gelukt was, was de wet (nog) niet aangenomen en waren er nieuwe kansen gekomen voor de Democraten gekomen om het proces te vertragen.

Strenge regels: niet eten, drinken of naar toilet

Het volhouden van een filibuster is op zich al een prestatie. Persbureau AP schrijft dat de regels strikt zijn: de politicus moet heel de tijd blijven staan, mag nergens op leunen (nee, ook niet op het spreekgestoelte) en mag geen pauzes nemen voor toiletbezoek of een versnapering. Ook mag je niet van het onderwerp afwijken.

Over dat laatste struikelde Davis uiteindelijk: de Republikeinen wisten de voorzitter ervan te overtuigen dat de politica te veel was afgedwaald en daarom kwam er na ruim elf uur een einde aan de filibuster. Onze correspondent in de VS Guus Valk twitterde dat ook het feit dat een collega haar kwam helpen met het aanbrengen van een rugband haar fataal werd:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Davis werd het woord ontnomen omdat ze drie ‘overtredingen’ had gemaakt. Eén zie je hier: ze had rugpijn. http://t.co/u2bx15R5X0 #filibuster

Missie Davis lijkt mislukt, maar Democraten strijdlustig

Davis’ filibuster kwam dus voortijdig ten einde, maar slaagde ze er uiteindelijk in de wetgeving te vertragen? Dat bleef lang onduidelijk, want hoewel het toch nog tot een stemming kwam maakten de Republikeinen en Democraten ruzie over of de stemming voor middernacht begonnen was (en dus over de vraag of de stemming geldig was). Het begin van de stemming was even daarvoor vertraagd door abortusactivisten op de publieke tribune, meldde AP-verslaggever Chris Tomlinson:

Twitter avatar cltomlinson ChrisTomlinson Troopers arresting protesters, @DavidHDewhurst still on the floor. The #txlege still has not officially adjourned. #sb5
Twitter avatar cltomlinson ChrisTomlinson Repubs say the vote began before midnight, but Dems say before. Chaos makes it difficult to know when first vote was cast #sb5 #txlege

Beelden van het protest op de publieke tribune:

Omdat de stemcomputer in de senaat aangaf dat de stemming op 25 juni heeft plaatsgevonden, leek de strengere abortuswetgeving een feit. Leek, want de plaatsvervangend gouverneur van Texas liet later vanochtend weten tóch weten dat de stemming te laat kwam om geldig te zijn. De soap houdt kortom aan en mogelijk was de filibuster van Davis toch succesvol.

Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: Texas lt. gov. reverses himself, declares vote on tough abortion bill came too late to pass.

Wendy Davis heeft nog niet op de voor haar slopende en chaotische dag gereageerd. Haar aantal volgers op Twitter steeg de afgelopen 24 uur wel spectaculair: van 1200 naar meer dan 20.000.