Bruce Willis met weinig zelfspot

Catch .44. Regie: Aaron Harvey. Met: Malin Akerman, Bruce Willis, Forest Whitacker, Brad Dourif.In: 8 bioscopen.**

De drugsplot van Catch.44, die in veel landen meteen naar dvd is gegaan, is gecentreerd rondom drie aantrekkelijke gangsterchicks die klusjes opknappen voor lokale boevenbaas Bruce Willis (met opmerkelijk weinig zelfspot voor zijn doen).

Net als in de vroege films van Quentin Tarantino (en die van al zijn epigonen) wordt de film steeds opnieuw vanuit een ander perspectief verteld. Enerzijds om de toeschouwer voor het lapje te houden, anderzijds omdat het een effectieve manier van spanning opbouwen is. Gewoon op het hoogtepunt van de suspense het verhaal nog een keer beginnen te vertellen vanuit een nieuw gezichtspunt.

Weinig nieuws onder de zon dus in Catch .44, inderdaad een verwijzing naar de klassieke uitzichtloze ‘Catch-22’-situatie waarin de hoofdpersonen zich bevinden en elke oplossing een kettingreactie aan nieuwe problemen genereert, en hun favoriete kaliber om die problemen mee op te lossen. Maar er zit een soort landerige filmverliefde zelfverzekerdheid in de manier waarop al die bekende ingrediënten worden gepresenteerd, die niet helemaal onaantrekkelijk is.