Winning schaliegas vervuilt drinkwater

Verbodsbord bij een installatie voor ondergrondse gasopslag in een leeg gasveld in het Groningse Norg.
Verbodsbord bij een installatie voor ondergrondse gasopslag in een leeg gasveld in het Groningse Norg. Foto ANP

Een wetenschappelijke studie bewijst dat de winning van schaliegas ertoe kan leiden dat drinkwater vervuild raakt met methaan, het belangrijkste bestanddeel van aardgas. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie die gisteren is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS. Het Nederlandse waterbedrijf Vitens waarschuwde eerder ook al hiervoor.

Methaan is een licht ontvlambare stof. Een woordvoerder van het Nederlandse drinkwaterbedrijf Vitens zegt dat opgehoopt methaan in afgesloten ruimtes kan exploderen als er vuur bij zou komen. In hoge concentraties kan het ook tot verstikking leiden.

“En methaan verstoort de waterzuivering. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat ijzer slechter wordt verwijderd.”

Bij schaliegaswinning worden onder hoge druk water, zand en chemicaliën via een gasput de bodem in gespoten, om de gesteentelagen te ‘kraken’ en het daarin opgesloten aardgas vrij te maken. Die techniek heet fracken. Hierbij moeten relatief veel putten worden geslagen, om de paar kilometer. In de VS heeft de technologie een hoge vlucht genomen.

Volgens hoogleraren is schaliegas niet interessant voor Nederland

Het gisteravond gepubliceerde Amerikaanse onderzoek analyseerde het drinkwater uit 141 huisputten (60 tot 90 meter diep) in het noordoosten van Pennsylvania. Bij 59 waterputten lag binnen een kilometer een schaliegasput, en bij die waterputten bleek de concentratie methaan gemiddeld zes keer hoger dan bij waterputten die verder weg lagen. Het onderzoek werd geleid door Robert Jackson, hoogleraar globale milieuverandering aan de Duke University in Durham, North Carolina.

De publicatie komt op een precair moment. Afgelopen weekend spraken 55 hoogleraren op het gebied van milieu en duurzaamheid zich in een manifest uit tegen de winning van schalie- en steenkoolgas in Nederland. Volgens de opstellers van het manifest zit het schaliegas in Europa veel dieper dan in de VS, is de winning dus lastiger, terwijl de ecologische risico’s groter zijn. Daarnaast zouden de geschatte voorraden schaliegas helemaal niet groot zijn, wat commerciële exploitatie niet aantrekkelijk maakt.

Infographic / ANP

Klankbordgroep schaliegas moet geheimhouding ondertekenen

Ondertussen laat minister Kamp van Economische Zaken een eigen studie uitvoeren naar de voor- en nadelen van schaliegaswinning, die vóór 1 juli afgerond moet zijn en eind augustus naar de Tweede Kamer moet gestuurd. Tijdens dat onderzoek mogen er in Nederland geen proefboringen plaatsvinden en worden ook geen opsporingsvergunningen verleend.

Maar Kamp heeft nu laten weten dat hij de uitkomsten van het onderzoek eerst zelf wil bestuderen voor hij ze deelt met de klankbordgroep schaliegas, die het onderzoek begeleidt.

Gemeenten en provincies zijn boos op Kamp

De klankbordgroep, waarin gemeenten, provincies, belangengroepen en bedrijven zitten, moet een geheimhoudingsverklaring ondertekenen. Milieudefensie gaf gister net als stichting Schaliegasvrij Nederland al aan de geheimhoudingsverklaring niet te gaan ondertekenen. Een woordvoerder zegt tegen persbureau Novum.

“Tekenen is een voorwaarde om in de klankbordgroep te blijven, dus het lijkt erop dat we er straks niet meer in zitten, tenzij de minister op zijn besluit terugkomt.”

Ook de provincie Noord-Brabant, die namens Zeeland en Limburg in de klankbordgroep zat, stapt eruit. De provincie vindt dat het besluit om wel of niet schaliegas in Nederland te winnen gestoeld moet zijn op een breed en open debat. De gemeente Noordoostpolder in Flevoland stapt eveneens uit het overleg als Kamp aan geheimhouding blijft vasthouden, meldt Omroep Flevoland.

De Brabantse gemeente Boxtel stapt vanmiddag nog uit het overleg als het college de resultaten niet met de raad mag delen. Een woordvoerder:

“Wij hebben afgesproken dat de raad bij iedere stap wordt betrokken. Deze geheimhoudingsverklaring is een breuk met de lijn van openheid en transparantie die tot nu toe is aangehouden.”

Het ministerie van Economische Zaken was niet bereikbaar voor een reactie.