Verwacht weinig en maak samen de regels

Je wilt de man en je krijgt zijn kinderen erbij cadeau. Of je wilt de vrouw en haar kinderen komen met haar mee. Stiefkinderen. Hoe ga je daarmee om?

1Ga niet bedenken of je het leuk vindt of niet. De kinderen horen erbij. Punt. Hou jezelf voor dat het leuk is. Dat is een mooi uitgangspunt voor een periode met hoogtepunten en dieptepunten.

2De ex-partner van je geliefde, de vader of moeder van de stiefkinderen, is een prima mens. Dat hoef je niet echt zo te vinden. Je mag best samen met je geliefde op hem of haar foeteren. Je mag hem of haar uitmaken voor alles wat mooi of lelijk is. Als de stiefkinderen dat maar niet horen en niet merken. Als zij erbij zijn, dan is de afwezige biologische ouder een prima persoon. Let op: afkeer laten blijken kan ook subtiel: zeg niet tegen een kind dat net van de andere ouder komt: „Getver, wat ruik je naar knoflook / sigaren / katten.”

3Je bent niet de nieuwe vader of moeder. Laat merken dat je ook niet beoogt dat te willen zijn. Zeg dat af en toe tegen het stiefkind. En herhaal dat zo nu en dan. Als een stiefkind schreeuwt: „Jij bent toch zeker mijn moeder niet!” Dan beaam je dat. „Nee, ben ik ook niet. Je hebt al een heel lieve / geweldige / fantastische moeder.” De biologische ouders naar de kroon steken werkt averechts. Bescheidenheid wordt vaak (vroeg of laat) beloond. Je hoort het stiefkind dan opeens tegen iemand zeggen: „Dit is mijn tweede moeder”. Of: „Dit is eigenlijk een soort vader van me”.

4Behandel het stiefkind hetzelfde als je eigen kinderen. Liefde voor een stiefkind moet groeien. En dat kost tijd. Liefde voor eventuele eigen kinderen is er al. Dat is prima. Gedrag telt. Trek de eigen kinderen niet voor.

5Ontwikkel met de nieuwe partner een nieuwe opvoedstijl. Voor iedereen gelden dezelfde regels. Iedereen gooit zijn eigen vuile kleren in de wasmand en niet onder het bed. Maar voer niet alleen de eigen regels door. Respecteer regels die al in het oude gezin bestonden en maak een nieuwe mix waarin iedereen zich min of meer kan vinden. De kinderen van je vriend hoeven hun bed niet op te maken. Dat hoefden ze nooit te doen, en dat laat je dan zo.

6Koester geen hoge verwachtingen. Een stiefgezin is vaak lastig. Hoop gedoe. Maar als je weinig verwacht, is de teleurstelling niet groot. En dan denk je als je op een vrijdagavond met z’n allen met pizza voor de tv zit: hé, het is eigenlijk best gezellig.

Spoedcursussen uit deze rubriek zijn gebundeld in het boek Ik zou úren met je willen praten (Nieuw Amsterdam, 14,95 euro).