Stefan P. misbruikte misschien wel twintig kinderen

Er waren al langer signalen van kindermisbruik, maar toch duurde het twee jaar voordat aangifte werd gedaan tegen Stefan P.

Al voor 2009 chatte Stefan P. met jongeren en keek hij online kinderporno. Hij was al eens opgewonden geraakt toen hij een 3-jarig jongetje tegen zich aandrukte in de crèche waar hij stage liep. Hij was daarvan geschrokken, zegt hij.

Toch besloot hij in 2009 met kinderen te gaan werken, als onderwijsassistent van Visio in Huizen, een instituut voor blinde en slechtziende kinderen. Hij had daarvoor de relevante opleiding gevolgd: sociaal pedagogisch werk. Een groot aantal kinderen bij Visio kan zich niet goed uitdrukken. Ze zijn blind of slechtziend maar vaak ook autistisch of verstandelijk beperkt.

Deze hele week staat Stefan P. (28) terecht bij de rechtbank in Amsterdam. Het OM denkt dat hij meer dan twintig kinderen seksueel heeft misbruikt tussen 2006 en 2012. Bij Visio, maar in één geval ook bij scouting Vasanta en op kinderdagverblijf Kasselemai. Bij de politie heeft P. vrijwel alles bekend nadat in 2012 aangifte tegen hem was gedaan wegens een verkrachting. „U liep leeg”, concludeerde rechter Fred Salomon gisteren op de zitting. Volgens het OM varieerde het misbruik van een ongewenste knuffel tot aftrekken, orale en anale seks.

Net zoals in de Amsterdamse zedenzaak rond Robert M. bleken er achteraf signalen van misbruik te zijn geweest, maar die kwamen niet op dezelfde plek samen. Twee jaar voordat in 2012 aangifte van verkrachting tegen P. werd gedaan, deed zich een incident voor op een kamp van de scouting waar Stefan begeleider was. Een jongen zei dat Stefan over zijn piemel had gewreven toen hij in zijn slaapzak lag. Maar toen P. ontkende werd die zaak wegens gebrek aan bewijs geseponeerd. De scouting schorste hem wel direct. Bij Visio vertelde Stefan P. niets.

De moeder van de betreffende jongen belde 7 maanden later naar Visio toen ze een foto in de krant zag van een uitje waarop ze Stefan P. herkende. De leiding van Visio deed naar eigen zeggen vervolgens „veel moeite” om informatie te krijgen van de politie, maar dat zou niet zijn gelukt. P. werd vanaf dat moment wel extra in de gaten gehouden. Hij moest de deur op een kier houden als hij kinderen verschoonde. Maar hij ging al snel weer alleen met kinderen wandelen en hielp ze bij het omkleden voor zwemles.

Achteraf omschreef de onderwijsdirecteur van Visio, Frits Grevink, P. als iemand die „matig” functioneerde en geregeld te laat kwam. Zijn collega’s omschreven de uit Brazilië geadopteerde Stefan als „onbenullig”. Toch had hij wel kwaliteiten. Een autist die erg agressief kon zijn, werd rustig als Stefan met hem wandelde en zingend met hem communiceerde. Stefan zei gisteren in de rechtbank dat hij zich „jonger” voelt dan 28.

Visio verloor het vertrouwen in P. toen een jongen een docent vertelde dat Stefan hem had geknuffeld op een manier die hij niet prettig vond. De leraar moedigde de autistische jongen aan Stefan hier zelf op aan te spreken. Maar die had dat weggewuifd met de mededeling dat de jongen was geschrokken omdat die „een beetje in z’n eigen wereld zat”.

Visio vroeg Stefan na dit incident uit te gaan kijken naar een nieuwe baan maar hij mocht wel doorwerken. Twee maanden later, in juni 2012, werd hij aangehouden nadat een moeder aangifte deed van verkrachting van haar kind. Vrijdag formuleert het OM de strafeis.