Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Samsom: we moeten mensen verleiden hun geld te laten rollen

PvdA-leider Diederik Samsom twee weken geleden in Den Haag op weg naar overleg met de fractievoorzitters.
PvdA-leider Diederik Samsom twee weken geleden in Den Haag op weg naar overleg met de fractievoorzitters. Foto ANP/Martijn Beekman

Pensioenfondsen, banken, grote beleggers, woningcorporaties en particulieren moeten hun opgepotte geld laten rollen als het aan de PvdA ligt. Het kabinet kan dat stimuleren middels belastingvoordelen en garanties, zo stelt PvdA-Leider Diederik Samsom vandaag in een interview met de Volkskrant.

De PvdA zal op dergelijke maatregelen aansturen tijdens onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen voor komend jaar, zo blijkt uit het vraaggesprek.

‘De tijd van afwachten is voorbij’

Samsom ziet dit als waardevolle ingreep naast het op orde brengen van de schatkist, waarmee zes miljard aan bezuinigingen hoopt te bereiken.

“De tijd van afwachten tot het beter wordt, is echt voorbij. Er moet meer op de mat komen. Het is tijd om de economie een forse impuls te geven, zodat er weer werk komt en er weer wordt gebouwd.

We zullen mensen moeten verleiden. Ik verwacht dat het kabinet daarin nu alle terughoudendheid laat varen.”

‘Financiële voordelen voor pensioenfondsen en beleggers creëren’

Mogelijke middelen om deze verleiding te creëren zijn financiële voordelen voor pensioenfondsen en grote beleggers op de hypotheekmarkt. Daarnaast kan de overheid zich grootschalig garant stellen voor kleine en middelgrote ondernemers die geld willen lenen om te kunnen investeren.

Ook particuliere vermogens kunnen worden vrijgemaakt, zoals stamrecht bv’s, waar grote bedragen aan gouden handdrukken en ontslagvergoedingen in zijn opgenomen om hoge belasting te voorkomen. Samsom:

“Ik kan me voorstellen dat er methoden zijn om mensen te verleiden die vermogens vrij te maken, zoals we eerder bij de spaarloonregeling hebben gedaan.”

‘We sturen de rekening niet naar de lage inkomens’

Coalitiepartijen VVD en PvdA onderhandelen over hoe ze zes miljard euro aan bezuinigingen en lastenverzwaringen kunnen doorvoeren. In augustus moeten die gesprekken worden afgerond.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei eerder dat het de zes miljard onder meer in de zorg, de toeslagen en de uitkeringen wil halen. Dat laatste is voor Samsom onbespreekbaar. “De rekening van deze crisis sturen we niet naar de mensen met de lage inkomens.”