Prada’s Patrizio Bertelli wordt boos

Van links naar rechts: Gildo Zegna;Patrizio Bertelli, Mario Boselli en Diego della Valle
Van links naar rechts: Gildo Zegna;Patrizio Bertelli, Mario Boselli en Diego della Valle

Ik heb natuurlijk wel eens gelezen over de beroemde uitbarstingen van Patrizio Bertelli, echtgenoot van Miuccia Prada en de grote baas van Prada, maar zondag kon ik er dan eindelijk live getuige van zijn. Bertelli is, samen met Gildo Zegna (Zegna) en Diego Della Valle (Tod’s) toegetreden tot het bestuur van de Camera della Mode, de organisatie achter de Milanese modeweken, en daarom was er zondagochtend om acht uur, tijdens de mannenmodeweek voor voorjaar 2014 in Milaan, een persconferentie in het Four Seasons Hotel.

De heren begonnen allervriendelijkst te vertellen dat ze plan zijn meer jong talent naar de modeweken te halen, maar zodra er wat kritische vragen kwamen (waarom trekken de modeweken in Milaan dan zo weinig jonge ontwerpers, waarom staan de schema’s met de shows niet op tijd online, waarom zijn Burberry en Alexander McQueen met hun shows naar Londen vertrokken?) ging de glimlach al snel van de gezichten; duidelijk geen mannen die dol zijn op kritiek.

En toen kwam van een Franse journalist de vraag waarom, als iedereen het er dan toch over eens is dat de modeweek moet verjongen, er nu alleen oudere mannen aan het woord waren – Angela Missoni, creatief directeur van Missoni en ook lid van het bestuur, zat stilletjes naast het drietal en voorzitter Mario Boselli.

 „Ik zou maar heel goed oppassen wat ik zei”, begon Bertelli dreigend, want anders zou hij wel eens een „heel boze oude man”  kunnen worden.

Hij had heel veel geld in de organisatie gestoken, vertelde hij vervolgens. En jong zijn had helemaal niets te maken met leeftijd. En dat  gebrek aan vrouwen? “Weet u wel dat Italië als eerste de slavernij had afgeschaft, nog voor Engeland!”

Morgen in NRC handelsblad meer over de mannenmodeweek in Milaan.