Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Poetin: Snowden bevindt zich nog op vliegveld Moskou

Het vliegveld van Moskou waar Edward Snowden zich volgens president Poetin nog steeds bevindt in de transferzone.
Het vliegveld van Moskou waar Edward Snowden zich volgens president Poetin nog steeds bevindt in de transferzone. Foto AP / Sergei Ivanov

De Russische president Poetin heeft bevestigd dat klokkenluider Edward Snowden zich op het vliegveld van Moskou bevindt . Poetin zei ook dat Snowden geen misdaad heeft begaan in Rusland en dat hij een vrij man is. Maar ook zei hij dat hij hoopt dat de affaire de relaties met de VS niet zal schaden.

Snowden arriveerde zondag op de luchthaven Sjeremetjevo in Moskou. Na de landing ging hij echter niet door de douane. De klokkenluider bevindt zich nog steeds in de transferzone van het vliegveld. Volgens Poetin was de komst van Snowden onverwacht, meldt persbureau Reuters. Hoe eerder hij een bestemming kiest, hoe beter, aldus de Russische president.

Ook Poetin deed beschuldigingen van de VS aan het adres van Rusland af als “nonsens”. De VS eisen uitlevering van de klokkenluider en beschuldigde Rusland er gister van dat het niet meewerkt. De Russische president Poetin zei dat de Russische geheime diensten “nog nooit met hem hebben samengewerkt” en dat ze dat “ook vandaag niet doen”.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, haalde eerder vandaag op een persconferentie al fel uit naar de Verenigde Staten. Hij was zeer verbolgen over de eis van Washington dat Rusland Snowden moet uitleveren en de Amerikaanse waarschuwing voor negatieve gevolgen als Moskou niet meewerkt en noemde dit “ongegrond en onacceptabel”.