Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Emancipatie

Ombudsman wil kindpakket voor arme gezinnen

Kinderombudsman Marc Dullaert.
Kinderombudsman Marc Dullaert. Foto ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Arme gezinnen met kinderen moeten een kindpakket krijgen zodat basisbenodigdheden zoals zwemles en kleding voor deze kinderen toegankelijk blijven. In dat pakket kunnen verder pasjes voor de bibliotheek en openbaar vervoer worden gedaan, zei kinderombudsman Marc Dullaert vanochtend tegenover de NOS.

Een op de negen kinderen groeit volgens Dullaert op in armoede. Gemeenten hebben een belangrijke rol in de bestrijding van armoede.

Van veel basisbenodigdheden is volgens de ombudsman nu niet bekend of die voor kinderen in arme gezinnen nog wel toegankelijk zijn. Gemeenten geven arme gezinnen vaak wel geld, maar dat komt niet altijd bij de kinderen terecht. Daarom zou het beter zijn een pakket te geven waar de kinderen zeker wat aan hebben.

‘Gemeenten gaan te wisselend met arme kinderen om’

Gemeenten gaan volgens de Kinderombudsman heel wisselend met arme kinderen om. Zo loopt het aanbod van sportieve en culturele activiteiten voor deze kinderen sterk uiteen en houden ze niet in de gaten kinderen wel weten dat ze bijvoorbeeld met korting op een sportclub kunnen. Slechts een paar gemeenten hebben een armoedebeleid voor kinderen, volgens Dullaert moeten alle gemeenten dat hebben.

700 meldingen bij meldpunt kinderarmoede

Dullaert opende in februari een digitaal meldpunt voor kinderarmoede. Bij het meldpunt kwamen zo’n zevenhonderd reacties binnen. Daaruit zou blijken dat kinderen in arme gezinnen niet elke dag een warme maaltijd krijgen en ook geen nieuwe kleren als ze dat nodig hebben. Bij meer dan de helft is de elektriciteit weleens afgesloten.

Veel kinderen zouden het gevoel hebben niet mee te kunnen doen en buitengesloten te zijn. Volgens Dullaert groeit een op de negen kinderen in Nederland op in armoede.