Kritiek van Brussel op Franse minister

In ongewoon harde taal heeft voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie gisteren de kritiek van de Franse minister Arnaud Montebourg veroordeeld.

„Sommige soevereinisten van links gebruiken precies dezelfde woorden als extreem-rechts”, zei Barroso, geflankeerd door de Amerikaanse ex-politicus Arnold Schwarzenegger. Zij „proberen van de Commissie de zondebok voor hun eigen problemen te maken”.

Montebourg, het linkse geweten van de regering-Hollande, verwijt de Commissie een te eenzijdige nadruk op bezuinigingen. Hij betichtte Barroso ervan de „brandstof” voor de opkomst van extreem-rechts te leveren.

Frankrijk, dat sinds jaar en dag moeite heeft bevoegdheden aan Brussel over te dragen, heeft twee jaar respijt gekregen om zijn begrotingstekort onder de Europese norm van 3 procent van het bbp te krijgen, op voorwaarde dat het pensioenstelsel op de schop gaat. President Hollande zei eerder deze maand niet van dit soort „dictaten” gediend te zijn.

Montebourg, verantwoordelijk voor de Franse industrie en een fervent voorstander van handelsprotectionisme, uitte zijn kritiek nadat het extreem-rechtse Front National zondag bij tussentijdse verkiezingen in Zuidwest-Frankrijk 46 procent van de stemmen haalde en de socialisten wegvaagde.

De kribbigheden tussen Frankrijk en de Commissie nemen toe in de aanloop naar de Europese top later deze week. Politici van links en rechts willen van de in hun ogen te machtige Barroso af. Vorige week kwam het tot een aanvaring toen Barroso de Franse eis om cultuur buiten het handelsoverleg met de Verenigde Staten te houden als „reactionair” bestempeld had.

De groene minister Cécile Duflot noemde Europa gisteren „een politieagent die hooghartig op de landen neerkijkt”. De Franse eurocommissaris Michel Barnier deed alle aantijgingen af als „vals en absurd”.