Kamerleden willen typemachines Hermans voor Nederland behouden

Speelgoedschrijfmachines die toebehoren aan de typemachinecollectie van W.F. Hermans/ Foto De Nabestaanden

Kamerleden van de PvdA en de VVD hopen dat minister Bussemaker van Cultuur kan voorkomen dat een verzameling typemachines van Willem Fredrik Hermans naar België verhuist, zo meldt de NOS.

Vorige week werd bekend dat de 150 typemachines van Hermans naar de Belgische boekhandel Limerick in Gent zouden gaan. Ook de gemeente Groningen en twee Nederlandse beeldend kunstenaars waren in de race om de in 2011 verweesde collectie te beheren, maar de Stichting Onterfd Goed gaf de voorkeur aan Limerick.

Kamerleden Monasch, Van Dekken en De Boer hopen nu dat Bussemaker kan voorkomen dat “een uniek onderdeel van de nalatenschap van de Nederlandse schrijver naar België verdwijnt”. Hun voorkeur gaat uit naar de gemeente Groningen, waar Hermans een periode van zijn leven woonde.