Hoofdredacteur Wouter Bax na jaar weg bij nu.nl

Wouter Bax stapt na ruim een jaar op als hoofdredacteur van nu.nl. Per 1 juli wordt hij opgevolgd door de huidige adjunct-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman. Later op de dag werd bekend dat ook de hoofdredacteur van maandblad Opzij, Margriet van der Linden, het tijdschrift verlaat.

Wouter Bax, vertrekkend hoofdredacteur van NU.nl. Foto Hollandse Hoogte / Marc Driessen

Wouter Bax stapt na ruim een jaar op als hoofdredacteur van nu.nl. Per 1 juli wordt hij opgevolgd door de huidige adjunct-hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman, meldt de nieuwswebsite van uitgever Sanoma vandaag.

Sanoma en Bax hadden bepaalde verwachtingen van elkaar maar konden die niet waarmaken. “Hierin hebben we elkaar niet gevonden. Dan is het verstandig dit uit te spreken en samen de knoop door te hakken”, laat uitgever Sander Stallinga weten tegenover nu.nl. Hij vindt het “jammer om afscheid te nemen van een hoofdredacteur die er nog relatief kort zit”. Bax was sinds mei 2012 hoofdredacteur van de site.

De redactie van nu.nl is vanochtend ingelicht over het vertrek van Bax. De redactieraad van de nieuwssite laat weten achter de benoeming van Hoekman als zijn opvolger te staan. De opvolger van Bax, de in 1981 geboren Hoekman, was eerder hoofdredacteur van Nieuwe Revu en was het afgelopen jaar adjunct-hoofdredacteur van nu.nl.

‘In overleg’ vertrokken

Update 15.00 uur: De 44-jarige Bax, die vijftien jaar bij Trouw werkte, laat in een reactie aan nrc.nl weten dat hij in overleg met uitgever Sanoma is vertrokken. Omdat er afspraken zijn gemaakt, kan hij niet te veel vertellen over de redenen voor zijn vertrek:

“Sanoma besloot eerder dan ik dat ik moest vertrekken, maar ik kon me er uiteindelijk wel in vinden. De beslissing is in de afgelopen twee weken genomen. Er is een regeling getroffen en het contact hierover is goed verlopen.”

Met een probleem met de redactie heeft zijn opstappen volgens Bax niets te maken:

“Met de redactie ging het geweldig, de relatie daarmee was perfect, dat geldt ook voor de andere geledingen van het bedrijf. Sanoma en ik dachten toch anders over hoe het nu verder moest. Ik heb het afgelopen jaar heel veel gedaan, we hebben veel doelen gehaald. We hebben meer eigen nieuws, meer contact met bronnen en meer hard nieuws. Ik heb geprobeerd meer zelfvertrouwen bij de webjournalisten van nu.nl te creëren, en dat is gelukt.”

‘Onenigheid over de manier van werken, geen commercieel conflict’

Bax volgde vorig jaar mei Laurens Verhagen op, die in november 2011 opstapte na een conflict met Sanoma. Of het opstappen van Bax met een vergelijkbaar conflict te maken heeft, kan hij niet zeggen:

“Mijn voorganger heeft niet precies gezegd wat er toen is gebeurd, maar het zou best kunnen.”

Destijds ging het gerucht dat Sanoma en Verhagen onenigdheid hadden over de redactionele onafhankelijkheid:

” Verhagen heeft dat nooit tegen mij gezegd, maar als hoofdredacteur heb je natuurlijk wel meer zorgen dan alleen de journalistieke inhoud. Bij nu.nl zijn commerciële en redactionele content nooit door elkaar gaan lopen, maar je hebt er natuurlijk wel mee te maken. In een moeilijke mediamarkt voel je wel dat je daar op moet letten.”

Of Bax van Sanoma druk heeft gevoeld, kon hij niet aangeven. “Maar het is wel zo dat dit aspect niet was wat ik het liefste deed.” Bax benadrukt wel dat zijn conflict met Sanoma geen commercieel conflict was. “We hadden onenigheid over de manier van werken samen.”

Verhagen stuurde Bax na het nieuws de volgende tweet:

Twitter avatar LaurensVHG Laurens Verhagen @Wout_r Sterkte en heel veel succes, lotgenoot ;-)

Dat hij de twee als lotgenoten bestempelt, betekent volgens Bax echter niet per se dat het om eenzelfde conflict gaat.

Bax verdwijnt niet uit de mediawereld. Hij werkte eerder bij de “eikenhouten journalistiek” van Trouw, en ging daarna naar het “hypermoderne” nu.nl.

“Ik heb in mijn tijd bij die media theorieën ontwikkeld over het medialandschap. Ik denk dat ik een mooie rol kan spelen in de transitie die alle media nu doormaken: van papier naar digitaal, bijvoorbeeld. Als je kijkt naar de informatiehonger van mensen hebben media meer bestaansrecht dan ooit. Voor welke partij ik dat ga doen, zullen we wel zien.”

Een woordvoerder van Sanoma benadrukt bij nrc.nl dat niet zozeer sprake is van onenigheid tussen de twee partijen, maar dat ze simpelweg samen tot de conclusie zijn gekomen dat de samenwerking niet zoals verwacht was. Volgens Sanoma was bij oud-hoofdredacteur Verhagen niet sprake van een vergelijkbaar conflict. Meer dan wat in de persverklaring aan nu.nl stond, kon Sanoma er niet over zeggen. De partijen zijn volgens de uitgever goed uit elkaar gegaan.

Ook hoofdredacteur Opzij Margriet van der Linden stapt op

Update 13.40: Later op de dag werd bekend dat ook de hoofdredacteur van maandblad Opzij, Margriet van der Linden, het tijdschrift verlaat. Zij maakte dat vanmorgen op de redactie bekend:

“Het was een eer deze functie te bekleden, dit mooie tijdschrift is in goede handen en weet zich verzekerd van een toekomst.”

Eind 2007 volgde Van der Linden Cisca Dresselhuys, die na 27 jaar met pensioen ging, op. Uitgeverij Weekbladpers Media zegt het vertrek van Van der Linden te betreuren, maar te respecteren:

“Met Margriet kreeg Opzij een gedroomde hoofdredacteur. Ze heeft aan een niet geringe functie, die er ook een is van boegbeeld zijn, op geweldige wijze invulling gegeven. We hopen dat ze op enige manier verbonden zal blijven aan het tijdschrift.”

Waarom Van der Linden opstapt, is niet duidelijk.

    • Anouk van Kampen