Een Frans-Amerikaans huwelijk

Wat je vroeger ook nooit op het strand tegenkwam: tapijten aangespoelde mesheften. Vooral tegenover een mui in de strandwal, met honderdduizenden tegelijk. De meeste zijn leeg, soms weet een zilvermeeuw er nog een enkele levende tussenuit te pikken. Je moet nog oppassen voor je blote voetzolen, want ze zijn vlijmscherp, vooral als ze afbreken. De boosdoener zal wel de visserij zijn, denk je. Die zuigen de schelpen uit de Noordzeebodem, voor de Mediterrane markten, en dat zal wel eens mis gaan.

Verkeerd gedacht, blijkt na enig navragen bij mesheftbiologen. Het gaat hier om het Amerikaanse mesheft, een exoot dus, die sinds 1979 in de Noordzee terechtkwam – waarschijnlijk, zoals zo vaak, meegelift met ballastwater van zeeschepen. Ze voelden zich thuis in ondiepere wateren dan de inheemse mesheften en laat dat nu een plek zijn waar aan deze kant van de oceaan van nature bijna niemand woont. De Amerikaanse mesheften streken er en masse neer en sloegen aan het vermenigvuldigen. Stormen en veranderde stromingen woelen de ondieptes van dit uitheemse mesheft geregeld om en daardoor spoelen ze soms in groten getale aan.

Het Amerikaanse mesheft zit dus onze eigen mesheft niet in de weg en hij is ook nog ontzettend goed te eten: het is een van de weinige voorbeelden van Een Goede Exoot. Je ziet ze ook steeds meer op de markt. Een Frans voorgerecht met mesheften en witte bonen.

Giet de witte bonen af en meng met de ontvelde, ontpitte, fijn gesneden tomaat en in ringetjes gehakte lente-ui. Voeg wat gehakte peterselie en selderie toe, evenals, naar smaak, wat gehakte Spaanse peper, olijfolie en rode wijnazijn.

Controleer of de mesheften nog leven. Meestal hangt de ‘voet’ er nog uit. Wanneer je de schelpen op elkaar drukt moet die voet zich terugtrekken. Snijd de schelpen met een scherp mes overlangs open en haal al het vlees eruit – sommige mensen versmaden sommige delen, maar dat is onzin.

Doe witte wijn in een diep pannetje, voeg hieraan het gehakte sjalotje en knoflookteentje toe en breng aan de kook tot ze gaar zijn. Voeg dan de mesheften toe en laat een halve minuut koken. Haal het schelpdiervlees er dan uit en snijd aan grove stukken. Laat het kookvocht nog een beetje inkoken en afkoelen en voeg een paar lepels bij het bonenmengsel. Lepel dit op een bord, leg er een paar lege schelpen op en doe daar de brokken mesheft op.