Documentaire: een nachtje doorhalen met Houellebecq in Barcelona

Op de NRC Boekenblog lichten we wekelijks een literaire documentaire uit. Deze week: de documentaire die de Duitse ZDF in 2006 maakte over het avondje uit van Michel Houellebecq en de Spaanse theaterregisseur Calixto Bieito.

De documentaire maakt deel uit van een reeks waarin de ZDF personen uit de internationale culturele wereld aan elkaar koppelde.

De ontmoeting tussen Houellebecq en Bieito verloopt niet bepaald gladjes. Waar Bieito voorafgaand aan de ontmoeting zegt een groot liefhebber te zijn van Houellebecq (‘een groot visionair en een groot humanist’); daar blijven de beweegredenen van Houellebecq om aan de uitzending mee te werken onduidelijk. Houdt hij van Bieito’s werk? Houellebecq zegt het nergens. Het enige wat hij over hem zegt is hij bij een eerdere ontmoeting een ‘goede indruk’ op hem heeft gemaakt. Misschien, zo laat Houellebecq weten, kunnen we wel spreken over het maken van een theaterversie van Platform.

En zo zal de verstandhouding gedurende de avond ook blijven. Bieito wekt de indruk met een halfgod op stap te zijn, Houellebecq loopt er enigszins eigengereid en gereserveerd bij. Mag Bieito een boek van Jules Verne voor Houellebecq kopen? Dat mag. Mag Bieito een cd voor Houellebecq kopen? Liever niet, dank u. Wat wel op de instemming van Houellebecq kan rekenen, is het voorstel iets te gaan drinken (‘Ha! You have a bar!’). Gelukkig komen de twee dan een beetje tot elkaar. Af en toe. Maar laten we eerst nog maar eens wat inschenken.

Durch die Nacht mit Calixto Bieito und Michel Houellebecq is Duits ondertiteld en deels Engels, deels Frans, deels Spaans gesproken.