De bescheiden charmeur zoals we hem vaker zagen

Dirigent Mariss Jansons had als dertiger al het charisma van een maestro.
Dirigent Mariss Jansons had als dertiger al het charisma van een maestro.

Close Up: Dirigent Mariss Jansons - De muziek heeft altijd gelijk Ned. , 23.00 - 23.55 uur

Het tv-portret dat Eckhart Querner en Sabine Scharnagl van Mariss Jansons maakten, is in zeker één opzicht verfrissend. Doordat we de Letse dirigent door Duitse ogen volgen, wordt hij eens niet voortdurend geassocieerd met zijn Koninklijk Concertgebouworkest. Rode draad vormt de Azië-tournee van Jansons’ andere orkest, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks. Het Concertgebouw komt pas na veertig minuten in beeld, niet eens voor een regulier concert maar een masterclass.

Die masterclass toont de grote kracht van Jansons: een bescheiden charmeur, wars van arrogantie en met een onvoorwaardelijke liefde voor de muziek. Maar die kwaliteiten zijn allang bekend. Zoals ook de biografische episoden eerder illustratieve dan nieuwswaarde hebben. Mariss na decennia op bezoek in het huis in Riga waar hij opgroeide, en voetbalde in de binnenplaats. Mariss aan het strand van de Oostzee, vertellend over het droeve lot van zijn oom en oma tijdens Duitse bezetting. Mariss in Sint-Petersburg, waar hij een cruciale masterclass van Herbert von Karajan kreeg.

Schitterend zijn de zwart-witbeelden, die bewijzen dat hij als dertiger reeds het charisma van een maestro bezat. Lastiger kwesties worden met de mantel der liefde bedekt: zijn gammele gezondheid, gezinsleven, het beperkte repertoire. En waarom geen uitgebreide tour door zijn huis in St. Petersburg?