Berlusconi veroordeeld tot zeven jaar cel - ‘gewelddadig vonnis’

Oud-premier Silvio Berlusconi op een archieffoto.
Oud-premier Silvio Berlusconi op een archieffoto. Foto AP/ Alessandra Tarantino

Oud-premier Silvio Berlusconi is veroordeeld tot zeven jaar cel in de beruchte prostitutiezaak die tegen hem liep. Dat heeft de rechtbank in Milaan geoordeeld. Ook mag hij geen publieke functie meer uitoefenen. Berlusconi hoeft pas daadwerkelijk de cel in als hij ook in hoger beroep schuldig wordt bevonden.

Dat meldt persbureau Reuters. Berlusconi werd schuldig bevonden aan het betalen voor seks met de toen minderjarige Karima ‘Ruby’ El Mahroug. Ook achtte de rechtbank hem schuldig aan machtsmisbruik, omdat hij haar vrijlating had geregeld toen ze was gearresteerd voor diefstal.

Justitie had tegen Berlusconi een celstraf van zes jaar (een jaar voor de prostitutie en vijf jaar voor het ambtsmisbruik) en een verbod op het uitoefenen van publieke functies geëist.

Berlusconi: gewelddadige uitspraak

Berlusconi noemde de uitspraak in een schriftelijke reactie volgens persbureau Reuters “gewelddadig”:

“Er is onvoorstelbare veroordeling gekomen van een gewelddadigheid die nog nooit eerder is vertoond, om mij uit het politieke leven van dit land te krijgen. (…) Wederom zal ik me verzetten tegen deze vervolging, omdat ik geheel onschuldig ben en ik niet wil stoppen met mijn strijd om Italië een volledig vrij en rechtvaardig land te maken.”

De advocaten van Berlusconi hebben aangegeven in hoger beroep te zullen gaan.

‘Kans 0,1 procent dat hij daadwerkelijk moet zitten’

Volgens onze Italiëredacteur Marc Leijendekker is de kans dat Berlusconi daadwerkelijk de cel in gaat, “ongeveer 0,1 procent”:

“Het is altijd zijn tactiek geweest om steeds weer in hoger beroep te gaan of de wet aan te passen zodat hij celstraf ontloopt. Dat is eigenlijk het leidende beginsel sinds 2001 voor hem. Er is geen enkele suggestie dat het nu anders zal zijn.”

Eerder vandaag schreef Leijendekker al dat hoger beroep een manier is om tijd te winnen:

“Bij een veroordeling zal Berlusconi vrijwel zeker in hoger beroep gaan. Dat heeft hij in vrijwel alle rechtszaken tegen hem gedaan. Het is een manier om tijd te winnen. Bij een aantal financieel-economische delicten is zo de verjaringstermijn gehaald. Iemand die nog niet is uitgeprocedeerd, hoeft in Italië niet de gevangenis in. Dat geldt overigens niet voor veroordeelde maffiosi.”

Bunga bungafeesten en ‘Rubygate’

De rechtszaak draait om de Marokkaanse Karima El Mahroug, beter bekend als Ruby. Volgens de aanklagers had Berlusconi, toen 73, op een van zijn beruchte bunga bungafeesten seks gehad met de toen 17-jarige Ruby. Hij zou daarvoor hebben betaald. Zowel Berlusconi en El Mahroug heeft ontkend seks te hebben gehad.

In de zaak is ook duidelijk geworden dat Berlusconi direct of indirect contact onderhield met een aantal jonge vrouwen die met enige regelmaat werden uitgenodigd voor de avondjes in zijn villa. De vrouwen kregen geld, een appartement, soms ook een baan en een auto. Ruby zou een paar miljoen hebben gehad, maar heeft dit ontkend. Dat ze mogelijk enkele honderdduizenden euro’s betaald kreeg, werd niet tegengesproken, maar dat zou slechts financiële steun bij het opzetten van een schoonheidssalon zijn geweest.

Volgens Berlusconi heeft hij nooit iets verkeerds gedaan met de feesten. Hij zou vervolgd worden door ‘linkse aanklagers’. Het waren geen seksfeesten die hij organiseerde, maar elegante diners waar danseressen burleske shows uitvoerden.

Vrijlating geregeld na aanhouding voor diefstal

De reden dat Berlusconi, als hij ook na hoger beroep zou worden veroordeeld, geen publieke functie meer mag uitoefenen, is het feit dat hij zijn macht heeft misbruikt. In mei 2010, toen hij nog premier was, belde hij een politiebureau in Milaan om te vragen om de vrijlating van El Mahroug. Ze was gearresteerd vanwege de diefstal van een armband. Een Braziliaanse prostitué die met El Mahroug samenwoonde had Berlusconi gebeld om hem in te lichten over de arrestatie.

Volgens de advocaten van Berlusconi zou hij slechts het telefoontje hebben gepleegd om een diplomatiek incident te voorkomen. Berlusconi zou namelijk hebben gedacht dat El Mahroug de kleindochter was van toenmalig Egyptisch president Hosni Mubarak. Maar volgens de aanklagers wilde Berlusconi zijn verhouding met het meisje verbergen.

‘Dit is slecht nieuws voor het kabinet’

Voor het kabinet is dit slecht nieuws, zegt Leijendekker op Twitter:

Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker Zeven jaar cel voor Berlusconi in Rubygate. Een jaar meer dan was geëist. Minieme kans dat cel in gaat. Voor kabinet is dit slecht nieuws.

Eerder vandaag schreef hij:

“Berlusconi’s partij is een van de twee grote partijen in de brede links-rechtscoalitie onder leiding van de centrum-linkse premier Enrico Letta. Berlusconi zoekt politieke bescherming. Een deel van zijn medestanders was van het begin af aan tegen deelname aan een brede coalitie. Het zou kunnen dat Berlusconi, nu 76 jaar, probeert nieuwe verkiezingen af te dwingen in de hoop dan premier te worden. Dan zou hij zichzelf beter kunnen beschermen tegen rechtszaken.”