Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

‘Zeker 10.000 bezwaarschriften tegen crisisheffing’

Foto ANP/ Lex van Lieshout

Bij de Belastingdienst zijn zeker 10.000 bezwaarschriften ingediend tegen de crisisheffing, de zogenoemde eenmalige extra heffing van 16 procent die werkgevers moesten afdragen op inkomens van werknemers boven de 150.000 euro. Dat zei Ton Tuinier, lid van de Raad van Bestuur van accountants- en belastingadviesbedrijf Mazars vanavond in Nieuwsuur. Volgens het programma bevestigt het ministerie van Financiën de cijfers.

De maatregel was er een uit het Vijfpartijenakkoord van april 2012; er zou 500 miljoen euro mee opgehaald moeten worden. De eenmalige crisisheffing geldt voor zowel commerciële bedrijven als voor semi-publieke instellingen als ziekenhuizen en woningcorporaties. Voor elke werknemer die over 2012 meer dan 150.000 euro verdiende, moest zijn werkgever in april van dit jaar een extra heffing betalen van 16 procent van het loon.

‘Werkgevers niet voorbereid op extra heffing’

In de uitzending zegt Arjo van Eijsden van accountantskantoor Ernst & Young dat de mensen die bezwaar hebben gemaakt vooral verbolgen zijn over het feit dat de maatregel met terugwerkende kracht werd ingevoerd. Werkgevers zouden zich zo niet hebben kunnen voorbereiden op de extra heffing. Tuinier van Mazars zegt dat het bedrijven ook steekt dat alleen werkgevers worden getroffen en een eenmanszaak met miljoenenomzet buiten schot blijft.

Van Ojik: ‘over de top’

Huidig GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik reageert in het programma verbolgen op het grote aantal bezwaarschriften. Zijn partij kwam destijds met het voorstel:

“Ze zeggen dat deze heffing in strijd is met de mensenrechten van deze veelverdieners. Dat vind ik over de top. Als je op een moment dat veel mensen hun baan kwijtraken gaat zeggen: mijn mensenrechten worden geschonden omdat ik boven de 150.000 euro wat extra belasting moet gaan betalen, dan vind ik dat eerlijk gezegd bizar.”

Get Adobe Flash