Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Uitspraak in Rubygate. Hoe zat het ook weer met Berlusconi’s seksfeestjes?

De bunga bunga-feestjes die Berlusconi zou hebben gehouden kunnen de ex-premier duur komen te staan.
De bunga bunga-feestjes die Berlusconi zou hebben gehouden kunnen de ex-premier duur komen te staan. Foto AFP / Alberto Lingria en Giuseppe Aresu

Later vandaag wordt in Milaan de uitspraak verwacht in het proces dat oud-premier Berlusconi het meeste vreest: Rubygate, vernoemd naar de jonge Marokkaanse vrouw met wie Berlusconi seks zou hebben gehad toen ze nog minderjarig was. Hoe zat het ook weer? De opmerkelijkste feiten uit de zaak op een rij.

De aanklacht is tweeledig:

 1. Berlusconi heeft zijn macht als premier misbruikt. In mei 2010 was Ruby (haar echte naam is Karima El Mahroug) gearresteerd wegens diefstal. Berlusconi, die toen premier was, belde daarop laat in de avond vanuit Parijs de politie in Milaan en beweerde dat zij het nichtje was van de Egyptische dictator Mubarak. Daarom, zei Berlusconi, kan ze beter worden meegegeven aan een van zijn vertrouwelingen die naar het politiebureau was gekomen. Berlusconi was bang dat Ruby zou gaan praten. De vertrouweling is Nicola Minetti, door Berlusconi aan de politie omschreven als een kabinetsadviseur. In werkelijkheid was zij een mondhygiëniste die vaak de meisjes regelde en zelf ook regelmatig stripte. Ze is later voor Berlusconi’s partij de lokale politiek ingegaan.
 2. Berlusconi heeft seks gehad met Ruby toen zij nog minderjarig was en die is daarvoor betaald. Dat is het aanzetten tot prostitutie van een minderjarige. Ruby was zeventien toen ze voor het eerst deelnam aan de bunga-bungafeestjes in de villa van Berlusconi. De mediamagnaat zelf was toen 73.

De eis: Zes jaar gevangenisstraf (een jaar voor de prostitutie en vijf jaar voor het ambtsmisbruik) en een verbod op het uitoefenen van publieke functies.

Het verweer van Berlusconi’s advocaten :

 1. Berlusconi dacht echt dat Ruby familie was van Mubarak. Dat had ze verteld.
 2. Berlusconi wist niet dat Ruby minderjarig was.
 3. Berlusconi heeft geen seks gehad met Ruby. De vrouw heeft dat ook zo gezegd in een ander proces, tegen vrienden van Berlusconi.
 4. De rechters in Milaan zijn vooringenomen tegen Berlusconi en proberen hem langs juridische weg politiek uit te schakelen.
 5. De feestjes in Berlusconi’s villa in Arcore, die bij al de beschuldigingen op de achtergrond spelen, waren geen seksfeesten, maar ‘elegante diners’ waarop jonge vrouwen met burlesque dansen.
Ruby toont haar paspoort bij de rechtbank in Milaan.

Ruby toont haar paspoort bij de rechtbank in Milaan. Foto EPA / Daniel Dal Zennaro

Wat is er verder nog duidelijk geworden in deze zaak?

 1. Berlusconi onderhield direct of indirect een aantal jonge vrouwen die met enige regelmaat werden uitgenodigd voor de avondjes op zijn villa. Die kregen geld, een appartement, en soms ook een baan en een auto. Ruby zou een paar miljoen hebben gehad. Zij heeft dat ontkend. Betaling van enkele honderdduizenden euro’s wordt niet tegengesproken, maar dat zou hulp zijn geweest bij het opzetten van een schoonheidssalon.
 2. Wat details van die feestjes: meisjes verkleedden zich als beroemde voetballers, als een non, of als Ilda Boccassini, de door Berlusconi gehate aanklager in het proces, en voerden dan een striptease uit.

Wat kan er verder gebeuren?

 1. Bij een veroordeling zal Berlusconi vrijwel zeker in hoger beroep gaan. Dat heeft hij in vrijwel alle rechtszaken tegen hem gedaan. Het is een manier om tijd te winnen. Bij een aantal financieel-economische delicten is zo de verjaringstermijn gehaald. Iemand die nog niet is uitgeprocedeerd, hoeft in Italië niet de gevangenis is (dat geldt overigens niet voor veroordeelde maffiosi).
 2. De politieke gevolgen zijn onzeker. Berlusconi’s partij is een van de twee grote partijen in de brede links-rechts coalitie onder leiding van de centrum-linkse premier Enrico Letta. Berlusconi zoekt politieke bescherming. Een deel van zijn medestanders was begin af aan tegen deelname aan een brede coalitie. Het zou kunnen dat Berlusconi, nu 76 jaar, probeert nieuwe verkiezingen af te dwingen in de hoop dan premier te worden. Dan zou hij zichzelf beter kunnen beschermen tegen rechtszaken.