Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Twee hoogleraren seksstudies Groningen betrapt op plagiaat

Foto ANP/ Koen Suyk

De Groningse hoogleraren Willibrord Weijmar Schultz (psychosomatische obstetrie en gynaecologie), Harry van de Wiel (gezondheidspychologie) en seksuoloog Mels van Driel van het UMC Groningen hebben plagiaat gepleegd in een artikel over het seksleven van vrouwen met kanker, dat 21 jaar geleden is gepubliceerd in Annual Review of Sex Research.

De uitgever van het blad, Taylor and Francis, trok het artikel afgelopen week terug omdat de Groningers niet hadden verwezen naar het proefschrift van de Amerikaanse onderzoekster Diana Jefferey uit 1985. Ook hebben ze zonder toestemming geput uit een publicatie die Jefferey in 1992 heeft geschreven met Weijmar Schultz en Van de Wiel.

‘Ook in vier andere artikelen auteursrechtschending’

Volgens Jefferey hebben Weijmar Schultz en Van de Wiel ook in vier andere artikelen haar auteursrecht geschonden. Dat zou ook gelden voor het proefschrift waarop Weijmar Schultz en Van de Wiel in 1991 cum laude zijn gepromoveerd. Jefferey ontdekte het plagiaat in 2006 en ontdekte later dat de artikelen niet, zoals toen afgesproken, waren teruggetrokken.

Weijmar Schultz laat weten begin deze week een toelichting te zullen geven op de kwestie.

Schultz moest al eerder artikel terugtrekken

Weijmar Schultz moest ook in 2011 al een artikel terugtrekken wegens plagiaat; dat had hij in 2009 met Mels van Driel en Helena Nugteren gepubliceerd in British Journal of Urology International. Die terugtrekking vond plaats na een klacht van de Israëlische seksuologe Talli Rosenbaum. Zij had ontdekt dat de Groningers hele alinea’s woord voor woord zonder aanhalingstekens hadden overgenomen uit haar artikel over erectiestoornissen in de Journal of Sexual Medicine. Het UMC Groningen meldde vorig jaar dat de onderzoekers hiervoor “ernstig zijn berispt”.