Studenten moeten het gas erop houden

De Universiteit Leiden gaat studenten wegsturen die in hun tweede jaar niet hard genoeg werken. „Studeren is duur, je moet de vaart erin houden.”

De Universiteit Leiden wordt strenger. Studenten die in twee jaar minder dan 90 van de 120 studiepunten halen, moeten stoppen met hun opleiding. Ook het Amsterdam University College, de TU Delft (voor twee opleidingen) en de Gerrit Rietveld Academie komen met zo’n bindend studieadvies (bsa) voor het tweede jaar, zo werd zaterdag bekend.

Leiden voert het bsa in voor alle opleidingen, behalve de studies die nergens anders dan in Leiden gegeven worden. Jaarlijks krijgen daardoor een kleine 4.500 studenten met de maatregel te maken. „Ik ga ervan uit dat we niemand hoeven weg te sturen”, zegt Simone Buitendijk, lid van het college van bestuur van de Leidse universiteit.

Als u denkt dat niemand weg hoeft, waarom dan dit besluit?

„We hebben al een bsa in het propedeusejaar. Wat we nu zien, is dat studenten na dat eerste jaar het gas loslaten. Ze halen in hun tweede jaar gemiddeld zeven studiepunten minder dan in het eerste. Wij hebben liever dat ze in een goed tempo doorstuderen.”

De studententijd draait toch om meer dan studeren alleen?

„De maatschappij denkt daar anders over dan vroeger. Het is niet langer acceptabel om jaren uit te lopen met je studie omdat je het leuker vindt om andere dingen te doen.

„Vergeleken met studenten in het buitenland doen Nederlandse studenten lang over hun studie.

„Studenten besteden nu gemiddeld zo’n 27 uur per week aan hun opleiding. Dat kan best wat meer worden, zonder dat de rest van je leven er zwaar onder lijdt. Onze regeling is coulant: wie in zijn eerste jaar de volledige zestig punten heeft gehaald, kan in het tweede volstaan met dertig punten. Dan houd je tijd genoeg over om bijvoorbeeld actief te worden op een vereniging.

„De politiek wil dat het studierendement in Nederland omhooggaat. Daarover hebben alle universiteiten afspraken gemaakt met het ministerie. Dit bsa is voor ons een manier om het rendement te verhogen. Als we ons aan de afspraken houden, worden we niet gekort.”

Die afspraken wilt u dus nakomen over de rug van de student?

„Zo moet je dat niet zien. Dit is geen strafmaatregel. Het geld dat we krijgen van het ministerie gaat rechtstreeks naar de faculteiten. Die besteden het aan het verbeteren van hun onderwijs en de studiebegeleiding. Daar zijn studenten bij gebaat. Als blijkt dat een opleiding niet voldoende studeerbaar is en studenten daardoor in de problemen zouden kunnen komen met het bsa, grijpen we natuurlijk meteen in.”

Wat doet u als studenten straks niet in hun tweede, maar in hun derde jaar gaan freewheelen?

„Dan proberen we ook in het derde jaar een bindend studieadvies in te voeren. Maar we hopen dat ze tegen die tijd gewend zijn om door te studeren.”

Bent u niet bang dat deze maatregelen de Leidse universiteit marktaandeel gaan kosten?

„Dat is aan de vooraanmeldingen nog niet te zien. Ik denk dat veel studenten en hun ouders het prettig vinden dat wij ervoor willen zorgen dat er weinig studievertraging optreedt. Studeren is duur. Dus je kan maar beter de vaart erin houden.”