Siberië van Amsterdam

De Tolhuistour is een audiotour over het ‘voormalig Siberië van Amsterdam’, tegenover Centraal Station, net aan de overkant van het IJ. Zeventig jaar lang huisde Shell hier en was het gebied hermetisch afgesloten voor niet-werknemers. De Tolhuistour voert de bezoekers via muziek, geluid en vertellingen langs intrigerende verhalen uit het verleden. Zo hoor je over het galgenveld, waar Elsje Christiaens in 1664 werd opgehangen, actrice Willeke van Ammelrooy vertelt hoe ze haar carrière bij Shell begon, kunstenaar Lucebert wordt opgevoerd als inspiratiebron voor de huidige Tolhuistuin, maar ook als dakloze die zich warm hield aan de motor van de pont. Daarnaast kan je een kijkje nemen bij de 3D-printer van Dus Architecten waaruit binnenkort een grachtenpand verrijst. Woensdag 3 juli wordt de tour gelanceerd met een feest in de Tolhuistuin.