Ruwaard van Putten Ziekenhuis failliet verklaard

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse.
Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. Foto ANP / Arie Kievit

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse is vanochtend failliet verklaard. De directie kan de salarissen van het personeel over de maand juni niet uitbetalen. De curatoren onderzoeken de mogelijkheid om het ziekenhuis een doorstart te laten maken.

Het is het eerste ziekenhuis in Nederland dat failliet gaat. Eind maart zei minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) dat ze ziekenhuizen die failliet gaan, door mismanagement of andere oorzaken, niet zal redden. Wel moeten de patiënten in de regio (in dit geval Spijkenisse) zorg krijgen. Ze moeten uitwijken naar andere ziekenhuizen (bijvoorbeeld Rotterdam) of tijdelijk naar het failliete ziekenhuis blijven gaan. Sinds 2006 bestaat er een vorm van marktwerking in de ziekenhuiszorg; ziekenhuizen moeten efficiënt werken, patiënten trekken en onderhandelen met zorgverzekeraars om financieel gezond te blijven.

Eind deze week meer duidelijkheid over eventuele doorstart

Eind deze week moet bekend worden of de doorstart van het ziekenhuis door kan gaan, ofwel of er een partij is die het failliete ziekenhuis wil overnemen. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet de doorstart goedkeuren.

Sinds november ging het bergafwaarts met het kleine, zelfstandige ziekenhuis in Spijkenisse. Patiënten meden het ziekenhuis. Oorzaak waren problemen op onder meer de afdeling cardiologie. Die werd gesloten in november omdat was gebleken dat er in het jaar 2010 opvallend veel patiënten waren overleden. Meer dan op soortgelijke afdelingen in andere ziekenhuizen. Dat bleek pas eind 2011 toen de (gecorrigeerde) sterftecijfers van alle ziekenhuizen werden gepubliceerd. De directie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelden vervolgens onderzoeken in naar álle sterfte in het ziekenhuis in de jaren 2011 en 2012. De uitkomsten van die onderzoeken zijn nog onbekend. Wel is er 27 keer aangifte gedaan door patiënten en nabestaanden tegen het ziekenhuis bij het openbaar ministerie in Rotterdam.

In het jaar 2011 leed het ziekenhuis al een verlies van 5 miljoen euro op een omzet van ruim 67 miljoen euro. De cijfers over het jaar 2012 zijn nog onbekend.