Romário wil liever nieuwe scholen dan dat WK

De oud-voetballer staat een jaar voor het WK volop in de aandacht Als politicus bindt de Braziliaan de strijd aan tegen corruptie Het WK is volgens hem een ideale voedingsbodem voor fraude op grote schaal

TOPSHOTS A supporter of Brazil shows a poster protesting against corruption as she waits for the start of the FIFA Confederations Cup Brazil 2013 Group A football match between Italy and Brazil, at the Fonte Nova Arena in Salvador, on June 22, 2013. AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON
TOPSHOTS A supporter of Brazil shows a poster protesting against corruption as she waits for the start of the FIFA Confederations Cup Brazil 2013 Group A football match between Italy and Brazil, at the Fonte Nova Arena in Salvador, on June 22, 2013. AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON AFP

Redacteur Voetbal

Romário de Sousa Faria is het scoren nooit verleerd. Als voetballer vond hij duizend keer het net en groeide in Brazilië uit tot een volksheld. In zijn tweede leven als politicus weet Romário (47) opnieuw de schijnwerpers op zich gericht. Hij verzet zich tegen de corruptie in zijn land en grijpt de komst van het WK voetbal, volgend jaar, aan om zijn boodschap over te brengen. Zo veegde hij afgelopen weekend via een wereldwijd uitgezonden televisie-interview de vloer aan met zijn politieke tegenstanders. „De werkelijke president van Brazilië is de FIFA”, zo concludeerde Romário na een tirade. „Die sticht een staat binnen de staat en vertrekt straks weer met een hoop geld.”

Romário mag dan als voetballer multimiljonair zijn geworden, als gedeputeerde van de Braziliaanse Socialistische Partij komt hij op voor de onderkant van de samenleving. Als kind van de volkswijk Jacarezinho weet de spits hoe het is om in armoede op te groeien. Een wereld waarin drugs en geweld het dagelijkse leven van velen dicteren. Romário ontsnapte door het voetbal aan de misère. Op het veld stond hij bovenaan in de hiërarchie, daar was zijn talent belangrijker dan geld en macht.

Als profvoetballer wist Romário de stap van de krottenwijk naar ‘het asfalt’ te maken. Toen FC Barcelona hem in 1993 overnam van PSV, kocht Romário een gebouw met twaalf verdiepingen en haalde zijn hele familie uit de favela van Rio de Janeiro. Nu het Brazilië in economisch opzicht goed gaat, ziet hij het als zijn missie de leefomstandigheden van alle Brazilianen te verbeteren. „Ons belastinggeld wordt verkwist”, is zijn boodschap.

O baixinho – het kleintje – gaat recht op zijn doel af. Hij weet dat zijn woorden impact hebben. Waar hij als voetballer vaak de media op sluwe wijze ontweek, gebruikt de politicus nu de camera’s als wapen in de strijd tegen ongelijkheid. Terwijl het toernooi om de Confederations Cup in volle gang is, zoekt hij voor het oog van de wereld de confrontatie. Hij steunt openlijk de protestmarsen waar honderdduizenden Brazilianen de afgelopen week aan meededen.

Duidelijke visie: gelijke rechten

De wereldkampioen van 1994 zet zich als kritisch politicus af tegen Braziliaanse voetbalhelden als Pelé en Ronaldo, die juist openlijk de steun voor het WK uitspreken. Romário lijkt in dat opzicht meer op de overleden oud-voetballer Socrates, die ook als socialist opkwam voor de zwakkeren in de samenleving. Romário’s ogen werden geopend na de geboorte van zijn dochter Ivy in 2005. Zijn zesde kind kwam met het syndroom van Down op de wereld. Hij dacht aanvankelijk dat dit een straf voor zijn zonden was. Zijn vrouw Isabella Bittencourt wist hem ervan te overtuigen dat zijn kind een gift van God was. Romário ging anders tegen het leven aankijken en zag opeens hoe weinig voorzieningen er in Brazilië waren voor mensen met een handicap. Hij besloot politiek actief te worden.

Romário heeft een duidelijke politieke visie: gelijke rechten voor iedereen. Zo hamerde hij erop dat ook gehandicapten toegang tot het WK moeten krijgen. Romário kreeg de toezegging dat bij elke wedstrijd vijfhonderd plekken voor minder validen worden vrijgehouden. Hij beschouwt dat als een kleine overwinning. Romário wil meer. „Ik zou al blij zijn als er in het hoofd van alle Brazilianen een klein beetje verandert. Dan denk ik vooral aan het respect voor gehandicapten. En laten we onze kinderen weghouden van de wereld van de drugs”, zei hij onlangs in El País.

Romário heeft al een paar politieke overwinningen behaald. Toen bondsvoorzitter Ricardo Teixeira begin 2012 opstapte, stelde hij op Twitter (828.000 volgers) dat „de kanker uit de voetbalwereld was verwijderd”. Romário zorgde ervoor dat een parlementair onderzoek ingesteld zou worden naar mogelijke financiële malversaties van de Braziliaanse voetbalbond. Zo zouden sponsorgelden in zakken van corrupte bestuurders zijn verdwenen. Het WK in Brazilië is volgens hem een ideale voedingsbodem voor grootschalige fraude.

Romário is altijd een voorvechter geweest van transparantie in de uitgaven voor het WK. De bevolking heeft volgens hem geen idee hoeveel Brazilië eraan besteedt. „Na het WK zal het volk achterblijven met een gevoel van verlies, van schaamteloze acties met weggegooid publiek geld”, zei hij op tv. De voormalige wereldspits rekende voor dat er zo’n 2,8 miljard euro aan stadions is gespendeerd. Volgens Romário kunnen daarvoor 8.000 scholen worden gebouwd, 39.000 schoolbussen worden aangeschaft en 28.000 sportvelden worden aangelegd. Brazilianen kunnen beter zelf voetballen dan een podium voor rijke fans creëren, zo redeneert hij.