President steunt betogers in Brazilië

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft zich opgesteld achter de betogers die sinds twee weken massaal de straat op gaan tegen de corruptie en tegen de grote publieke uitgaven (tien miljard euro) voor het WK, terwijl sociale voorzieningen achterblijven.

Rousseff beloofde de betogers vrijdagavond zich in te zetten voor betere gezondheidszorg, adequaat openbaar vervoer en alle olieopbrengsten naar het onderwijs.

Rousseff riep de demonstranten op de protesten vreedzaam te houden. Over de politie, die veel geweld gebruikte, repte ze met geen woord.

De president nodigde ‘de leiders van de vreedzame protesten’ uit voor een gesprek, al is onduidelijk wie die leiders zijn en wat de betogers echt willen. „Het zijn de burgers, niet economische belangen, die als eerst moeten worden gehoord.”

Volgens een nieuwe peiling staat 75 procent van de Brazilianen achter de protesten, die nog dezelfde avond doorgingen. Demonstranten blokkeerden de wegen naar het vliegveld van São Paulo, het grootste van het land. Het hele weekend werd er op veel plekken gedemonstreerd. Op zaterdag ging naar schatting een kwart miljoen mensen de straat op.

Portret Rousseff: De Wereld

Romário tegen corruptie: pagina 25