Op de bres voor bastaardkind van koning

Barones De Selys was de minnares van de Koning der Belgen. Ze noemt het ‘onnodig en wreed’ dat hij zijn bastaardkind, haar dochter, niet erkent.

In België gaat al enige tijd het gerucht dat koning Albert dit jaar nog afstand wil doen van de troon. Maar een vlekkeloze abdicatie lijkt het niet te gaan worden. Afgelopen weekend gaf de voormalige minnares van Albert, barones Sybille de Selys Longchamps, aan de krant Le Soir een zeer openhartig interview over de achttien jaar lange affaire die zij met de koning had.

Het volgt op de aankondiging vorige week door de dochter van De Selys, Delphine Boël, dat zij de koning voor de rechter daagt. Ze wil hem dwingen tot een dna-test, om te laten bewijzen dat hij haar vader is.

De Selys (72) praat voor het eerst openlijk over de affaire, waarmee België overigens al jaren bekend is. Het is „onnodig en wreed” dat Albert Delphine niet erkent, zegt de barones. Delphine, kunstenares in Londen, zou zich „gediscrimineerd” voelen.

De relatie tussen de toenmalige prins Albert en De Selys begon in 1966. Allebei hadden ze in die tijd een „triest en moeilijk” huwelijksleven, zegt De Selys. Hij zou haar hebben versierd. Volgens De Selys was het huwelijk tussen Albert en prinses (nu koningin) Paola zo slecht dat ze „op verschillende verdiepingen” woonden. Tien jaar later besloot Albert te scheiden. Maar op het laatste moment werd de scheiding afgeblazen: Sybille vertrok met Delphine naar Londen. Volgens de barones erkende Albert zijn kind stilzwijgend, door haar met Kerst en bij verjaardagen cadeautjes te sturen.

Kort nadat in 1999 in een biografie over Paola voor het eerst werd geschreven dat Delphine de dochter van Albert is, kreeg zij opeens geen koninklijke geschenken meer.

Oud-premier Mark Eyskens zegt in de krant De Morgen dat het „onaanvaardbaar” zou zijn als Delphine zich gediscrimineerd zou voelen. Anderzijds, zegt Eyskens, wordt ook „verteld” dat Delphine de kwestie „zou gebruiken”. De zoektocht naar haar vader staat centraal in haar werk, volgens Eyskens om de kunst „wat extra in de verf te zetten bij de media”. Oud-minister Louis Michel vreest voor de toekomst van het koningshuis: „Men houdt geen rekening met de catastrofale gevolgen voor een land als het onze.”

De Selys ontkent dat Delphine met de rechtzaak uit zou zijn op een deel van de erfenis van Albert. „Ze is absoluut niet hulpbehoevend.”