Opinie

Ontbijt van vier kilo

Verslaggever Jacques Peretti bestelt de ‘Kidz Challenge’.
Verslaggever Jacques Peretti bestelt de ‘Kidz Challenge’.

Een kroeg in Groot-Brittannië. Verslaggever Jacques Peretti bestelt ontbijt. De eigenaar somt de keuze op: menu Big Boy, Fatboy of het Kidz Challenge menu? Wat dat laatste inhoudt, wil Peretti weten. Een omelet van acht eieren met kaas, twaalf plakken spek, twaalf worstjes, aardappelen, champignons, bloedworst, rösti, champignons en twaalf boterhammen. Menu Kidz Challenge weegt 4,5 kilo. Het gewicht van een forse baby. Eet je hem alleen en binnen het uur, dan eet je gratis. Dit ontbijt gaat dagelijks twee keer over de toonbank.

Wie maken je dik? Op die vraag probeert wetenschapsrubriek Focus in drie afleveringen een antwoord te vinden. Gisteren draaide het om porties. En hoewel er open deuren voorbijkwamen („Eten is altijd en overal verkrijgbaar”), smul je als kijker van de voorbeelden. Superdonuts die je met twee handen moet vasthouden. Bekers cola met vijftig scheppen suiker. Het bestáát.

De geschiedenis van de ongekende portiegroei wordt vooral interessant als de voedselfabrikanten zich gaan roeren. Wanneer wetenschappers in de jaren 90 ontdekken hoe groot de invloed is van ‘supersizing’ op overgewicht, doet de industrie er alles aan om wetgeving (op reclame, belasting) te vertragen. Als een fabrikant onder publieke druk zijn kingsize chocoladereep van de markt moet halen, komt die binnen mum van tijd met de deelreep: twee reepjes in één verpakking. Zogenaamd om te delen.

Op Nederland 1 stond tegelijkertijd een andere strijd centraal. Daar blikte Studio Sport terug op het EK voetbal in 1988. „Het Nederlands voetbal beleeft hier het grootste succes uit zijn geschiedenis”. Een aankondiging om treurig van te worden natuurlijk – helemaal als blijkt dat ‘NOS-huisanalyticus’ Jan van Halst de wedstrijden van toen nog eens gaat analyseren. We hadden bijna verloren, concludeert Van Halst zuur. Bosman stond de hele tijd stil. Gullit alleen. En die goal van Wim Kieft? Geluk.

De archiefbeelden maken redelijk wat goed. Een jonge Cruijff met schoudervullingen spreekt recht in de camera de supporters toe. Het moet grandioos gezellig worden. En Ruud Gullit verschijnt na de wedstrijd in korte broek in de studio, borsthaar golft over de rand van zijn trainingsjas. Niks analyse. Giebelend vertelt hij dat de jongens „echt een elftal” zijn. Om later verslaggever Kees Jansma een zwembad in te jonassen. Gezellig.

Nextredacteur Lineke Nieber vervangt deze week tv-recensent Hans Beerekamp.