Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

NVB pleit voor tuchtrecht en eed voor bankiers

NVB wil tuchtrecht voor bankiers.
NVB wil tuchtrecht voor bankiers. Foto ANP / Koen Suyk

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) wil dat er een systeem van tuchtrecht komt voor bankiers. Ook pleit de vereniging voor een bankierseed, waarin bankiers beloven altijd het belang van de klant en de maatschappij voorop te stellen.

Vorig jaar ontstond grote onrust onder bankiers toen Jan Kees de Jager, destijds minister van Financiën, voorstelde om een tuchtcollege voor bankiers in te stellen. Sommigen vrezen dat ervaren bankiers opstappen wanneer er harde sancties komen te staan op overschrijding van de zogenoemde bankierseed.

Nu is er ook een eed op basis van de gedragscode Code Banken, maar daar doen banken weinig mee. Met de maatregelen wil de NVB het vertrouwen in banken verder herstellen. De NVB gaat het voorstel komende maanden verder uitwerken.

Volgens NVB-voorzitter Chris Buijink zouden de maatregelen het sluitstuk kunnen vormen van de “cultuurveranderingen en de vernieuwing van het gedrag van de banken”. Fouten blijven door het tuchtrecht niet vrijblijvend en de maatregelen zijn volgens Buijink een signaal “dat we het menen”. Bij ernstige overtredingen wil de NVB de medewerkers mogelijk ‘uit het bankiersberoep zetten’.

Buijink lichtte de maatregelen vanochtend toe op Radio 1: