Michelinsterren voor werelderfgoed

Unesco heeft negentien plekken op de lijst van werelderfgoed gezet. Dat is vooral belangrijk voor het toerisme.

Agadez, de ‘Poort naar de Woestijn’ in Niger, een handelsstad sinds de 15de eeuw.
Agadez, de ‘Poort naar de Woestijn’ in Niger, een handelsstad sinds de 15de eeuw. Foto AFP

Teleurstelling in Haarlem, feestvreugde in Noord-Korea dat dit weekeinde twaalf bouwwerken en archeologische vindplaatsen bij de stad Kaesong op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst zag worden. Het Werelderfgoedcomité van de VN-organisatie vergadert nog tot donderdag in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh, met een afsluitende sessie bij het tempelcomplex Angkor Wat in Siem Reap. Maar dat het Teylers Museum dit jaar niet op de erfgoedlijst komt, ondanks de aanbeveling van het Nederlandse kabinet, staat al vast. „Ontzettend jammer”, reageerde directeur Marjan Scharloo.

Het comité van Unesco heeft op de bijeenkomst in Cambodja tot dusver negentien wereldgoederen op de lijst gezet, van de in totaal 32 nominaties dit jaar. Plaatsing op de lijst is niet alleen een erkenning van de historische betekenis van een cultuur- of natuurmonument, maar betekent ook de toestroom van meer toeristen, en dus van meer inkomsten voor onderhoud. „Het is vooral een internationaal teken van waardering, een soort Michelinster voor natuurlijk en cultureel erfgoed”, aldus het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Voor Noord-Korea, internationaal vooral in het nieuws door geruzie over zijn nucleaire dreiging, betekent de uitverkiezing een welkome onderbreking van de stortvloed van kritiek die het te verduren krijgt. De Noord-Koreaanse delegatieleden stonden op toen het nieuws bekend werd gemaakt en applaudisseerden. De bouwwerken bij Kaeson dateren van de Goryeodynastie (van 918 tot 1392). De landennaam Korea is afgeleid van Goryeo. Al in 2004 werden de graftombes uit het Goguryeo-tijdperk bij de hoofdstad Pyongyang tot werelderfgoed verklaard.

De Unesco-lijst telt nu 981 werelderfgoederen, de meeste in Europa en Noord-Amerika. Nederland telt er negen. Daaronder de grachtengordel van Amsterdam, de Waddenzee, het Rietveld Schröderhuis in Utrecht en de molens van Kinderdijk. Behalve het Teylers Museum had het kabinet onder andere ook het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium in Franker, de Koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid in Drenthe, de Hollandse Waterlinie en de Van Nellefabriek in Rotterdam bij de Unesco voorgedragen.

Plaatsing op de Unesco-lijst houdt ook de verplichting tot goed onderhoud in. Door de burgeroorlog komt daar in Syrië op dit moment niet zoveel van. De Unesco heeft alle zes Syrische erfgoederen, zoals de oude steden van Damascus, Bosra en Aleppo, geclassificeerd als ‘in gevaar’. Verscheidene historische bouwwerken zijn al beschadigd in de strijd.