Harde taal VS aan adres China en Rusland vanwege kwestie-Snowden

Perschef van het Witte Huis Jay Carney tijdens zijn persconferentie vandaag.
Perschef van het Witte Huis Jay Carney tijdens zijn persconferentie vandaag. Foto AP/ Evan Vucci

Het Witte Huis heeft zich vandaag kritisch geuit over het besluit van de autoriteiten in Hong Kong om klokkenluider Edward Snowden niet in de weg te liggen toen hij op een vlucht richting Moskou stapte. Volgens de Verenigde Staten was het een weloverwogen besluit dat schade toebrengt aan de betrekking tussen de VS en China.

Perschef van het Witte Huis Jay Carney zei tijdens een persconferentie volgens persbureau AP dat de VS ervan uitgaat Snowden nog altijd in Rusland is. Het Witte Huis verwacht volgens Carney dat de Russische autoriteiten alles zullen doen om Snowden het land uit te zetten, zodat hij in zijn thuisland kan worden aangeklaagd voor het lekken van geheime informatie over het aftappen van burgers door inlichtingendienst NSA.

Eerder op de dag noemde John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, het al ‘zeer zorgwekkend’ als Rusland en Hong Kong op de hoogte bleken te zijn geweest van Snowdens plannen om te vluchten naar een land dat hem asiel wil verlenen.

Snowden vertrok gisteren op een vlucht van Hong Kong, waar hij verbleef sinds zijn onthullingen, naar Moskou nadat bekend was geworden dat de VS om zijn uitlevering zouden vragen. Vandaag zou hij vanuit Moskou naar Cuba vertrekken, maar de voor hem gereserveerde stoel bleef leeg. Sindsdien is onduidelijk waar Snowden zich bevindt. De VS heeft zijn paspoort ingetrokken.

Snowden nam baan Booz Allen aan om bewijs te verzamelen tegen NSA

Eerder op de avond onthulde de South China Morning Post dat hij in een interview met de krant op 12 juni had gezegd dat hij zijn laatste baan, bij adviesbureau Booz Allen Hamilton, slechts had aangenomen om bewijs te verzamelen tegen de NSA:

“Mijn functie bij Booz Allen Hamilton gaf me toegang tot lijstje met machines over de hele wereld die de NSA hackte.”

Twee dagen nadat hij met zijn onthullingen kwam, ontsloeg het bedrijf hem.

Assange: hij is veilig en in goede gezondheid

Wikileaks-oprichter Julian Assange, die momenteel zelf om asielredenen al een jaar verblijft op de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, zei eerder vandaag dat Snowden asiel heeft aangevraagd in IJsland, Ecuador en mogelijk ook in andere landen. Hij wilde niet zeggen waar Snowden zich bevindt op dit moment, maar wilde wel kwijt dat hij in goede gezondheid verkeert en veilig is, schrijft AP.