Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Ecuador moet nog beslissen over asielaanvraag Snowden

De Ecuadoriaanse minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino staat verslaggevers te woord.
De Ecuadoriaanse minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino staat verslaggevers te woord. Foto AFP / Hoang Dinh Nam

Ecuador heeft nog geen beslissing genomen over de asielaanvraag van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Dat heeft de Ecuadoriaanse minister van Buitenlandse Zaken tegen de verslaggevers van de internationale persbureaus gezegd.

“We analyseren de aanvraag met grote verantwoordelijkheid.” - minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patino

Ecuador behandelt de asielaanvraag van Snowden als een ‘principekwestie’. Volgens Patino gaat het “om de vrijheid van meningsuiting en de veiligheid van burgers wereldwijd.”

Gisteravond bevestigde Patino op Twitter al dat Snowden, de man die de geheime afluisterprogramma’s van de Amerikaanse geheime dienst NSA en het Britse GCHQ openbaarde, zich wil vestigen in het land.

Twitter avatar RicardoPatinoEC Ricardo Patiño Aroca The Government of Ecuador has received an asylum request from Edward J. #Snowden

In augustus 2012 kreeg WikiLeaks-oprichter Julian Assange politiek asiel van Ecuador. Hij zit al een jaar vast in de ambassade van Ecuador in de Britse hoofdstad Londen en heeft niet de mogelijkheid daadwerkelijk naar het land af te reizen. Het is onduidelijk of Snowden dat wel lukt.

VS willen dat Rusland Snowden uitlevert

Gisteren riepen de VS alle landen in het westelijk halfrond al op om Snowden geen grens meer te laten passeren en nergens toe te laten, behalve in een vliegtuig naar de VS. Witte Huis-woordvoerder Caitlin Hayden heeft vandaag laten weten dat de Amerikanen verwachten dat de Russische overheid “alle mogelijke opties bekijkt” om Edward Snowden uit te leveren aan de Verenigde Staten. Ook uitte Hayden grote bezwaren tegen de beslissing van Hong Kong en China om Snowden te laten gaan. Gedrag dat volgens haar “schadelijk is voor de bilaterale betrekkingen.”

De Verenigde Staten hebben het paspoort van Snowden ingetrokken en willen hem berechten voor onder meer diefstal van overheidseigendom en spionage. Hij kan tot dertig jaar cel opgelegd krijgen. Snowden wordt ondersteund door het juridische team van WikiLeaks.

Bekijk hier de reportage van de NOS over het vertrek van Snowden uit Hong Kong.