Drie ziekenhuizen nemen failliete Ruwaard van Putten over

Het Ruwaard van Putten ziekenhuis in Spijkenisse. Foto ANP/ Arie Kievit

De drie ziekenhuizen die eerder hebben overwogen het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse over te nemen, gaan dat nu alsnog doen. Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis werd vanochtend failliet verklaard. Het gaat om het Maasstad Ziekenhuis, het Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, in samenwerking met zorgverzekeraars CZ en VGZ. Dat werd zojuist op een persconferentie bevestigd. De doorstart is wel onder voorbehoud, want de Autoriteit Consument en Markt moet hier nog wel mee instemmen.

Het ziekenhuis zal doorgaan onder de naam Spijkenisse Medisch Centrum, een “short stay ziekenhuis met een uitgebreide poliklinische functie en planbare en doelmatige zorg” die de de zorg in de regio Voorne-Putten moet voortzetten en waarborgen, staat in een verklaring van de drie ziekenhuizen die ze eerder naar buiten brachten. In de persconferentie werd duidelijk dat het ziekenhuis van maandag tot en met vrijdag open zal gaan.

“Groot gedeelte” werkgelegenheid door doorstart intact

Alle werknemers krijgen formeel per brief hun ontslag aangezegd. De doorstart betekent echter dat de werkgelegenheid “voor een groot gedeelte” behouden kan blijven. De komende dagen moet goed onderzocht worden hoeveel mensen in het nieuwe ziekenhuis aan het werk kunnen.

De overnamepartijen hebben afgesproken dat er op de korte termijn zo min mogelijk verandert; alle medische afspraken gaan gewoon door. Op de langere termijn zullen er wel zaken gaan veranderen.

Het faillissement van vanochtend was onafwendbaar geworden, nu was gebleken dat er geen geld meer was om de salarissen voor het personeel van deze maand uit te betalen. Tijdens de persconferentie spraken de curatoren van een “onontkoombaar feit”.

Het ging bergafwaarts met het Ruwaard

De drie ziekenhuizen besloten het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in april nog niet over te nemen, omdat het een te groot financieel risico zou zijn. In het jaar 2011 leed het ziekenhuis al een verlies van 5 miljoen euro op een omzet van ruim 67 miljoen euro. Tijdens de persconferentie werd bekend dat het verlies over 2012 ongeveer 4 miljoen euro was. De totale schuldenlast zou 15 miljoen euro hebben bedragen, nog los van de hypothecaire leningen die rusten op de ziekenhuisgebouwen.

Sinds november ging het al bergafwaarts met het kleine, zelfstandige ziekenhuis in Spijkenisse. Patiënten meden de afdeling cardiologie, omdat was gebleken dat er opvallend veel patiënten daar waren overleden in 2010 vergeleken met soortgelijke afdelingen in andere ziekenhuizen. De directie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelden onderzoeken in naar álle sterfte in het ziekenhuis in 2011 en 2012. De uitkomsten daarvan zijn nog onbekend, maar er is al wel 27 keer aangifte gedaan door patiënten en nabestaanden tegen het ziekenhuis.

    • Frank Huiskamp