De laatste asperges van dit seizoen

Vandaag is het Sint Jan, traditioneel de laatste dag waarop Hollandse witte asperges worden gestoken. Komende week zijn ze nog wel te vinden in de winkels, maar daarna houdt het echt op. 2013 was niet het beste aspergejaar ooit. Het seizoen kwam laat op gang vanwege het koude voorjaar. Vervelend voor de consument die na een lange winterwortelwinter verlangend uitkeek naar het witte goud en desastreus voor de telers.

Toen ze eenmaal in de winkel lagen waren de eerste asperges natuurlijk poepduur. Maar gelukkig waren ze de laatste pakweg anderhalve maand best betaalbaar en ook prima van kwaliteit. Vandaag een recept om er nog één keer van te genieten, op de valreep.

Ik heb in de jaren dat ik voor deze krant schrijf heel wat manieren om asperges te bereiden uitgeprobeerd. Gewoon koken, koken en laten nagaren, stomen, in de magnetron, gekonfijt in olie, rauw in linten geschaafd, geroerbakt, in de oven. Twee manieren zijn favoriet gebleven. Stomen, hetgeen ik meestal doe wanneer ik asperges op de klassieke manier wil eten. Met ham en ei en hollandaise of geklaarde boter, of met zalm en zelfgemaakte mayonaise. En de ovenmethode.

Wanneer je asperges in aardewerken schaal of een zware (braad)pan legt, ze besprenkelt met een paar korrels zout en een piezeltje olijfolie, die schaal of pan afdekt en in een niet al te warme oven zet, garen ze in hun eigen vocht. De smaak concentreert zich en wat je proeft is puurder dan puur asperge. Zo puur dat er niks meer bij hoeft. Geen ham, geen zalm, geen ei. Probeer maar.

Verwarm de oven voor op 150 graden. Schil de asperges. Ik hoef hier waarschijnlijk niet uit te leggen hoe belangrijk het is om dat goed te doen en hoe zonde wanneer je, uit zuunigheid of luiigheid, stukjes van de vezelige schil laat zitten. Snijd het houterige deel van de onderkant en vlij de asperges naast elkaar in een aardewerken ovenschaal – een waarvan je een deksel bezit – of in een grote gietijzeren braadpan. Besprenkel met een heel klein beetje olijfolie en een heel klein beetje zout. Leg het deksel erop en schuif de asperges in de oven. Hoe lang ze nodig hebben om gaar te worden is afhankelijk van de dikte van de asperges, de grootte en het materiaal van de schaal of pan en van de prestaties van de oven, dus lastig aan te geven. Ga uit van iets tussen 30 en 45 minuten. Ja, dat is langer dan wanneer je asperges kookt, maar ze zijn het waard.