Cadeau voor je 26ste verjaardag: euthanasie

Dokument: Nachtvlinder, de laatste dagen van Priscilla

Ned. 2, 20.25 - 21.25 uur

Op haar zesentwintigste verjaardag geeft Priscilla zichzelf ‘euthanasie cadeau’. Nachtvlinder, de laatste dagen van Priscilla vertelt het aangrijpende verhaal van Priscilla (26). Ze is op jonge leeftijd gediagnosticeerd met een erfelijke dodelijke ziekte. Door vroegtijdig uit het leven te stappen wil ze zichzelf de lijdensweg besparen die haar moeder moest afleggen. Zij overleed op 31-jarige leeftijd aan dezelfde ziekte, toen Priscilla drie jaar oud was.

Tante Marja, die Priscilla’s tweede moeder werd, vertelt dat Priscilla niet altijd een vlinder was: „Het kon een heksie zijn.” Priscilla was vooral een ‘kroegenvlinder’. „Ik kon geen kinderen krijgen, geen lange relatie hebben. Hierdoor heb ik de stad ontdekt”, aldus Priscilla. De openheid van Priscilla en haar dierbaren zorgen voor een sterk portret. De dood creëert geen heldenstatus.

De nacht voor haar overlijden geeft Priscilla een groot feest in haar oude stamkroeg. Priscilla klimt over de bar om haar sexy dansmoves op de barman uit te oefenen. Die avond moet er worden gefeest. De volgende dag kan het huilen beginnen. Priscilla zegt niet bang te zijn voor de dood. De dood is voor haar behalve een verlossing uit haar pijn „een nieuw avontuur”. „Bovendien ga ik naar mijn moeder toe, ik heb haar lang genoeg moeten missen.”

Grace Wermenbol