Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Bonden: jongeren kunnen niet genoeg pensioen opbouwen

Manifestatie van FNV voor een beter pensioen op 30 mei.
Manifestatie van FNV voor een beter pensioen op 30 mei. Foto ANP / Martijn Beekman

De vakcentrales FNV, CNV, MHP, het Ambtenarencentrum, pensioenfonds ABP en het Verbond van Verzekeraars zeggen dat de pensioenopbouw van met name jongeren in gevaar komt door de beperking van de jaarlijkse opbouw van het pensioen tot de overheid. Dat zeggen de organisaties vandaag in een krantenadvertentie.

Op de achterzijde van onder andere de Volkskrant staat vandaag de volgende advertentie:

Twitter avatar FNV FNV Oproep #FNV aan Tweede Kamer: Geef jongeren van nu een goede oude dag. Spaar ons #pensioen voor de toekomst! http://t.co/ZVXgSbMGsy

Het kabinet wil bezuinigen op de pensioenopbouw. In het regeerakkoord is afgesproken dat mensen in plaats van jaarlijks 2,15 procent, vanaf 2015 slechts maximaal 1,75 procent van hun brutoloon kunnen gebruiken voor (belastingvrije) pensioenopbouw. Die beperking van de fiscale aftrek moet het Rijk bijna 3 miljard euro opleveren. Door de bezuinigingen kan iedereen vanaf 2015 minder pensioen opbouwen. Dit treft vooral jongeren, omdat die hun meeste pensioen nog moeten opbouwen.

De bonden zijn het niet met dit plan eens. Vooral jongeren krijgen volgens hen zo geen kans om voldoende pensioen op te bouwen: “Twee procent pensioenopbouw per jaar is nodig voor een gewoon goed pensioen.”

Bonden protesteerden eerder al tegen plan

Vakbonden en werkgevers verzetten zich al eerder tegen het plan, en gingen in overleg met het kabinet over aanpassing. Bij het sluiten van hun sociaal akkoord verzachtte het Rijk de pijn enigszins met de toezegging 250 miljoen minder te bezuinigen op de pensioenregeling. Weekers zegde toe dat hij de maatregelen iets wil verzachten door een bijspaarregeling te introduceren. De sociale partners wilden echter alsnog via de Kamer de opbouw voor pensioenen op 2 procent per jaar krijgen.

Dit weekend werd bekend dat het kabinet het initiatief van de sociale partners om de bezuinigingen te verzachten afwijst. Het wil het oorspronkelijke wetsvoorstel tot beperking van de pensioenopbouw los indienen, waardoor het zonder de bijspaarregeling kan worden aangenomen.

De kwestie ligt gevoelig omdat het kabinet grote waarde hecht aan goede betrekkingen met de sociale partners. Die zijn nu ontevreden. De Tweede Kamer debatteert vanmiddag vanaf vier uur over de pensioenopbouw.