agenda

Dinsdag 25 juni

Afsluitende dag van het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aan New Delhi. Daar zit hij de jaarlijkse Amerikaans-Indiase strategische dialoog voor. Kerry begon zijn rondreis afgelopen weekeinde in Qatar. De Afghaanse Talibaan hebben daar hun diplomatieke kantoor geopend. Na India keert hij terug naar het Midden-Oosten. Later deze week gaat hij naar Saoedi-Arabië, Koeweit, Jordanië en Israël. Zondag doet Kerry op weg naar huis nog Brunei aan.

In Genève beginnen Rusland en Georgië aan hun vierentwintigste gespreksronde. De onderhandelingen beogen een vredesakkoord tussen beide voormalige Sovjetrepublieken in in 2008 een vijfdaagse oorlog voerde om de Georgische provincie Zuid-Ossetië, die sindsdien in feite een protectoraat van Rusland is. Morgen komt secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO naar Tbilisi. Georgië wil lid worden van de NAVO. Eén van de Russische oorlogsdoelen in 2008 was om dit te voorkomen.

Woensdag 26 juni

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn gezin maken een rondreis van een week door Afrika. Ze gaan naar Senegal, Zuid-Afrika en Tanzania. In juli 2009 was Obama één dag in Ghana, een nieuw bezoek aan het veelbelovende continent is dus op zijn plaats. Maar in de VS is kritiek omdat de trip de Amerikaanse belastingbetaler zo’n 100 miljoen dollar zal kosten. Plannen voor een safari zijn al geschrapt.

Voormalig journalist en oud-premier Tsahiagiin Elbegdorzj, een van de leiders van de vreedzame democratische revolutie die in 1990 een eind maakte aan het communistische bewind in Mongolië, werd vier jaar geleden gekozen tot president van zijn land. Vandaag is hij opnieuw kandidaat bij de presidentsverkiezingen. Er zijn twee tegenkandidaten, onder wie een vrouw.

Japan zal bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zijn standpunt over walvissen verdedigen. Australië heeft Japan aangeklaagd. Volgens de Australiërs jagen Japanse vissers op walvissen onder het mom van wetenschappelijk onderzoek, terwijl het in feite gaat om een commerciële walvisvangst.

De Franse oud-minister van Begroting Jérôme Cahuzac wordt verhoord door een parlementaire enquêtecommissie over het schandaal rond zijn geheime Zwitserse bankrekening waarvan hij in april het bestaan opbiechtte. Minister Cahuzac moest aftreden; nu is de vraag of andere leden van de regering al wisten.

Donderdag 27 juni

De tijd van vijandschap tussen China en Zuid-Korea is voorbij. De onlangs aangetreden Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye begint vandaag een vierdaags bezoek aan China dat, volgens een regeringswoordvoerder in Beijing, de betrekkingen tussen beide landen „op een nieuw en hoger niveau” zullen doen belanden. China en Zuid-Korea willen hun onderlinge handel stimuleren en in Beijing zal ongetwijfeld ook worden gesproken over Noord-Korea.

Europese regeringsleiders komen bijeen in Brussel voor een top waarvan het hoofdthema in de voorbereiding van de afgelopen weken is veranderd: zou het eerst gaan over de bankenunie, inmiddels heeft het acute thema jeugdwerkloosheid voorrang gekregen.

Zondag 30 juni

Parlementsverkiezingen in Guinea. Na herhaaldelijk uitstel moeten deze verkiezingen het herstel van de democratische instituties brengen. In 2010 kreeg het West-Afrikaanse land weer een president na twee jaar bloedige militaire dictatuur, maar de situatie bleef instabiel.

Maandag 1 juli

Kroatië wordt het 28ste lid van de Europese Unie, die daarmee een nieuwe buitengrens krijgt. Dat heeft al tot gespannen discussie geleid tussen Bosnië en Kroatië. Van de hoge verwachtingen in Kroatië van een decennium geleden is weinig meer over. Na vijf opeenvolgende jaren van recessie is de angst groot dat toetreding tot verdere economische problemen leidt, zoals prijsstijgingen – zeker in de eerste jaren. Kroatië, een Balkanland met 4,4 miljoen inwoners, worstelt nog steeds met een hoge mate van corruptie. Het is na Slovenië de tweede voormalige Joegoslavische deelrepubliek die lid wordt van de Europese Unie.

Litouwen lost Ierland af als halfjaarlijks voorzitter van de Europese Unie. Het gaat alleen om het voorzitterschap van ministerraden; de raden van regeringsleiders worden voorgezeten door Herman Van Rompuy.

Het Europees Parlement vergadert deze week plenair in Straatsburg. Het moet onder meer beslissen over de immuniteit van Front National- leider Marine Le Pen. De Franse justitie wil haar vervolgen wegens het zaaien van haat.