Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Snowden geland in Moskou - ‘alles op alles om hem naar VS te halen’

Een bord met daarop steunbetuigingen aan Snowden in het zakendistrict van Hong Kong.
Een bord met daarop steunbetuigingen aan Snowden in het zakendistrict van Hong Kong. Foto AP / Kin Cheung

Voormalig NSA-medewerker en klokkenluider Edward Snowden, die naar verluidt onderweg is naar Zuid-Amerika en vanmorgen per vliegtuig Hong Kong heeft verlaten, zou vanmiddag zijn geland in Moskou.

Onder anderen WikiLeaks meldt dit op Twitter. Wikileaks gaf vanochtend op de eigen site al aan Snowden te hebben geholpen om politiek asiel in een “democratisch land” te verkrijgen. WikiLeaks-oprichter Julian Assange gaf enkele dagen terug al aan de Amerikaanse klokkenluider hulp te bieden.

Twitter avatar wikileaks WikiLeaks Edward #Snowden has just now landed in Moscow on flight SU 213 http://t.co/Lyvcno0upohttp://t.co/kYJCOQNEhh http://t.co/svGMShQLsn

Update 17:47 uur: ABC-journalist Jon Williams meldt zojuist op Twitter dat in plaats van de genoemde bestemming Venezuela Ecuador het land is waar Snowden momenteel naartoe op weg is. Assange zit momenteel al een jaar in de Ecuadoraanse ambassade van Londen.

Twitter avatar WilliamsJon Jon Williams Appears Ecuador not Venezuela sheltering Snowden. Already close ties with Wikileaks. Housed Julian Assange in London embassy for past year.

Daarnaast zou Snowden volgens Williams geen geldig paspoort meer hebben omdat dat gisteren is ingetrokken. De autoriteiten in Honk Kong waren hier niet van op de hoogte bij het vertrek van de Amerikaan, aldus de ABC-journalist:

Twitter avatar WilliamsJon Jon Williams #Russia notified by U.S. embassy in Moscow that Snowden no longer has a valid U.S. passport & that U.S. “desires to have him deported” #NSA

Snowden wordt gezocht door de Amerikaanse autoriteiten omdat hij geheime documenten van inlichtingendienst NSA openbaar maakte. Hij verbleef sinds zijn openbaringen waarschijnlijk in Hong Kong. Hij verliet deze stad vanochtend om 10.55 uur lokale tijd (4.55 uur Nederlandse tijd) aan boord van een Aeroflot-vlucht met bestemming Moskou, zo bracht de South China Morning Post naar buiten.

Rusland: Snowden op doorreis

Het vliegtuig met Snowden landde om 15.05 Nederlandse tijd (17.05 uur in Moskou) op het vliegveld Sheremetyevo 2. Volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken was hij ‘op doorreis’. Naar verwachting zal Snowden het vliegveld - internationaal gebied - niet verlaten.

Volgens een woordvoerder van Aeroflot zal Snowden vanuit Moskou afreizen naar Cuba om uiteindelijk in Venezuela uit te komen. De Chinese autoriteiten verklaarden kort na de bekendmaking van de South China Morning Post dat Snowden inderdaad het land heeft verlaten. Een woordvoerder van de Russische president Poetin liet vervolgens weten dat hij niet op de hoogte is van een mogelijke aankomst van Snowden in Rusland.

‘Poetin wist wel van reisplannen Snowden’

Amerikaanse autoriteiten geven tegenover lokale media echter aan deze berichten niet te geloven. Zo noemde de Democratische senator Charles Schumer het vanmiddag tegenover CNN “waarschijnlijk” dat Poetin wel op de hoogte was van de reisplannen van Snowden:

“Rusland lijkt altijd wel de kansen te pakken om Amerika tegen te werken, of het nou om Syrië, Iran of Snowden gaat.”

Mike Rogers, de inlichtingenchef binnen het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden benadrukte vanmiddag tegenover de Amerikaanse zender NBC dat de landen die Snowden bezoek of passeert zich “vijandig opstellen” tegenover de Verenigde Staten. Amerika moet nu alles op alles zetten om Snowden via juridische wegen terug te halen, aldus Rogers, die daarnaast benadrukte dat Snowden de Amerikaanse veiligheid in gevaar heeft gebracht met zijn daden.

Rand Paul, een Republikeinse senator voor Kentucky, verdedigt Snowden daarentegen op CNN door te benadrukken dat de oud NSA-medewerker zich inzet voor de privacy van burgers:

Officiële aanklacht voor spionage en diefstal

In de zaak rond het afluisterprogramma van de NSA is Snowden officieel aangeklaagd voor spionage en diefstal, zo werd gisteren bekend. De VS en de autoriteiten van Hong Kong spraken toen ook met elkaar over de uitlevering van Edward Snowden.

In de aanklacht staat dat Snowden zich schuldig heeft gemaakt aan het zonder toestemming verspreiden van defensie-informatie, het verspreiden van geheime inlichtingeninformatie en diefstal van overheidseigendommen. Voor alle drie de overtredingen staat een maximumstraf van tien jaar.

‘Verzoek om uitlevering voldeed niet’

Een woordvoerder van de regering in Hong Kong stelde na het vertrek van Snowden dat het Amerikaanse verzoek om uitlevering “niet volledig” voldeed aan de juridische eisen die Hong Kong in zulke gevallen hanteert. De autoriteiten voegden toe dat ze “niet genoeg informatie” van de VS hebben ontvangen om een arrestatie te rechtvaardigen. Op grond hiervan was er geen “juridische basis” voor Hong Kong om Snowden ervan te weerhouden Hong Kong te verlaten.