Hoogerland pakt zijn eerste nationale titel op de weg in Kerkrade

Het peloton vanmiddag in Kerkrade.
Het peloton vanmiddag in Kerkrade. Foto ANP/Vincent Jannink

Johnny Hoogerland is vanmiddag voor de eerste keer in zijn carrière Nederlands kampioen op de weg geworden. De Zeeuw van Vacansoleil liet op drie kilometer van de meet medevluchter Sebastian Langeveld (Orica-Greenedge) zijn hielen zien en kwam na 228 kilometer solo aan in Kerkrade.

Langeveld werd nog gepasseerd door Tom Dumoulin (Argos-Shimano) en moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plaats. Titelverdediger Niki Terpstra werd vijfde, Lars Boom, de andere grote favoriet, eindigde buiten de top tien.

‘Ik kom nu sterker terug dan ooit’

De emotionele reactie van Hoogerland tegenover de NOS: “Na alle ellende van de laatste twee jaar is dit echt fantastisch. In het begin voelde ik me niet heel goed, maar dat werd gedurende de koers steeds beter.”

Hoogerlands ploeggenoot Lieuwe Westra, Nederlands kampioen tijdrijden, eiste aanvankelijk de aandacht op. Westra bleef als laatste over van een kopgroep van vier en werd uiteindelijk na een vlucht van 150 kilometer teruggepakt.

Langeveld, Hoogerland en Tankink samen in de aanval

Vervolgens kwam er een spervuur aan aanvallen, maar de eerste serieuze ontstond op z’n 25 kilometer van de meet. Langeveld, Hoogerland en Bram Tankink sloegen al snel een gaatje van zo’n twintig seconden.

Op acht kilometer van de meet moest Tankink als eerste passen. De Blanco-coureur werd al snel opgeslokt door Dumoulin, die aan een indrukwekkende opmars bezig was.

Langeveld was op papier de betere sprinter en daarom koos Hoogerland op het venijnige slotklimmetje Duivels Bosch, met een maximaal stijgingspercentage van achttien procent, het hazenpad. Langeveld was niet bij machte aan te haken en zag Hoogerland pas na de finish weer terug. Dumoulin kwam uiteindelijk als tweede over de meet.

Dit wielrenverslag is afkomstig van persbureau Novum