Egyptische legercommandant: wij zijn bereid om in te grijpen

Graffiti nabij het Tahrirplein in Kairo met de tekst 'Kunst voor opstand, Revolutie'.
Graffiti nabij het Tahrirplein in Kairo met de tekst 'Kunst voor opstand, Revolutie'. Foto Reuters/Amr Abdallah

De Egyptische legercommandant heeft vanmiddag gewaarschuwd dat de strijdkrachten bereid zijn in te grijpen om te verhinderen dat het land afglijdt in een ‘donkere tunnel’ van binnenlandse strijd.

Generaal Abdel-Fattah el-Sissi, tevens minister van defensie, legde vanmiddag een verklaring af, precies een week voor een geplande massabetoging van tegenstanders van de islamitische president Mohammed Morsi. Woorden van Sissi volgens persbureau AP:

“Egypte is in een staat van verdeeldheid. Dat vormt een gevaar voor het land dat moet worden bestreden met een consensus onder alle betrokkenen.”

Egyptenaren vrezen dat demonstraties waarin het aftreden van Morsi wordt geëist zullen uitlopen op botsingen met radicale aanhangers van de president. Sommigen hebben aangekondigd de tegenstanders te ‘verpletteren’, anderen hebben ze als ongelovigen bestempeld die het verdienen te worden gedood.

‘Wij tolereren geen aanslag op de wil van het volk’

De uitlatingen van generaal El-Sissi maken duidelijk dat het leger bereid is in te grijpen als de tegenstanders van de president door diens aanhangers worden aangevallen: ‘Wij tolereren geen aanslag op de wil van het volk.’ De legerchef riep alle partijen op deze week tot een overeenkomst te komen om de crisis te bezweren.

Tegenstanders van Morsi beschuldigen hem en zijn Moslimbroederschap ervan hun meerderheid te misbruiken om hun islamistische plannen door te drukken. Wael Ghonim, een van de bekendste figuren van de opstand tegen de toenmalige president Hosni Mubarak in 2011, heeft Morsi zondag opgeroepen af te treden.

In een videoboodschap op internet zegt Ghonim dat Morsi beloften die hij voor zijn verkiezing in 2012 heeft gedaan, niet is nagekomen. De president, zegt Ghonim, moet als ‘vaderlandslievende Egyptenaar’ aftreden om strijd te voorkomen. Aanhangers van Morsi zeggen dat diens tegenstanders maar via de stembus moeten proberen hem weg te krijgen.