Dode en gewonden bij schietpartij verkiezingen Albanië

Zittend premier en leider van de Democratische partij Sali Berisha brengt zijn stem uit.
Zittend premier en leider van de Democratische partij Sali Berisha brengt zijn stem uit. Foto Reuters / Arben Celi

Bij een schietpartij voor een stembureau in Albanië zijn een dode en twee gewonden gevallen, meldt persbureau AP. In Albanië vinden vandaag parlementsverkiezingen plaats.

De dode was een aanhanger van de Socialistische partij, de gewonden een kandidaat voor de regerende Democratische partij en een omstander. Het incident zou zijn voortgekomen uit een ruzie tussen de twee partij-aanhangers. Het incident deed zich voor bij het gymnasium in Lac, een stad zestig kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Tirana. In de school is een stembureau gevestigd.

In Albanië vinden parlementsverkiezingen plaats; de achtste stembusgang sinds de val van het communisme in 1990. De strijd gaat tussen de twee grootste partijen: de Democratische partij van zittend premier Sali Berisha en de Socialistische partij onder leiding van Edi Rama.

De leider van de Socialistische partij, Rama, haastte zich vanochtend naar Lac. Berisha wilde geen commentaar geven op het gebeuren. De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de toedracht van de schietpartij.

Meer problemen rondom verkiezingen Albanië

Beide partijen hebben hoop op een uiteindelijke toetreding van het land tot de Europese Unie, maar die heeft haar bezorgdheid geuit over of het land vrije en eerlijke verkiezingen kan houden. De EU dringt aan op bredere democratische hervormingen. Het arme land heeft een moeilijke weg richting democratie gekend sinds de val van het communisme. Het land wordt geplaagd door corruptie en in het verleden zijn verkiezingen ontsierd door geweld en verkiezingsfraude. Albanië heeft sinds 1990 nog nooit verkiezingen gehouden die als volledig vrij en eerlijk zijn beoordeeld.

Het is nog onduidelijk wanneer de definitieve resultaten van de verkiezingen van vandaag zullen worden bekendgemaakt, vanwege een strijd over de kiescommissie van het land. De commissie bestaat door een dispuut uit te weinig mensen, waardoor het certificeren van de verkiezingen in moeilijkheden zou kunnen komen. Als dat niet lukt, kan het parlement ook niet bijeen worden geroepen en kan er geen regering worden gevormd.