Assaf verenigt Palestijnen in feestvreugde met winst Arab Idol

Mohammed Assaf (rechts) neem zijn trofee in ontvangst na de winst.
Mohammed Assaf (rechts) neem zijn trofee in ontvangst na de winst. Foto AFP / Anwar Amro

De Palestijn Mohammed Assaf won gisteravond de finale van Arab Idol. Hij ontsnapte uit Gaza om mee te doen aan de tv-talentenjacht en zorgde gisteren voor vrolijke taferelen onder Palestijnen na zijn winst.

Op grote schermen keken de inwoners van Gaza en de Westelijke Jordaanoever vrijdagavond naar de finale en gisteren naar de uitslag. De pan-Arabische zangwedstrijd Arab Idol – gehouden in Libanon en uitgezonden door de Saoedische zender MBC – trekt al maanden miljoenen kijkers, en Assaf was favoriet. Gisteravond laat bleek dat hij had gewonnen.

Assaf ontsnapte dit jaar uit Gaza door een Egyptische grensbewaker om te kopen. Zijn deelname aan Arab Idol was in Gaza niet onomstreden, schreven we gisteren al op nrc.nl. Maar voor de meeste Palestijnen is Assaf, bijgenaamd ‘De raket’, een held en een voorbeeld. Dat bleek ook gisteren weer na de uitslag. Assaf is het bewijs dat een jongen uit Gaza een wereldster kan worden, en dat zorgde voor een uitgelaten feestsfeer op straat.

Vuurwerk en een uitgelaten menigte

Op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza werd vuurwerk ontstoken. Zoals hier in Jenin, op de Westoever:
http://www.youtube.com/watch?v=oR928B6GM84&feature=youtu.be

Toeschouwers braken in gejuich uit waarbij ze ‘Palestina, Palestina’ scandeerden. Mensen gingen over straat met Palestijnse vlaggen en vrouwen gooiden snoep van hun balkons, zo beschrijft persbureau AP de festiviteiten.

Hier, in Gaza, reageerde publiek zo op de uitslag:

Ook op Twitter werd het enthousiasme kenbaar gemaakt. Nu nog is Arab Idol een van de trending topics op het medium, met vreugdesuitingen als deze:

Twitter avatar RanaGaza Rana My grandmother her self was dancing in the car as we drove.
Twitter avatar kbernaud Kristell Bernaud Explosion de joie à #Gaza #Assaf #ArabIdol
Twitter avatar 4noura Noura Erakat Mabruk Falasteen. #Assaf has created more unity among Palestinians from Gaza to Nazareth, Ramallah & beyond than politics of past 2 decades.
Twitter avatar ibnezra joseph dana Absolutely mad reaction in Ramallah for Mohammed Assaf. Never seen anything like it.

Felicitaties uit hoge kringen

Ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas liet niet na Assaf te feliciteren met de winst in een verklaring die hij kort na de winst deed uitgaan:

“Dit is een moment van trots en overwinning voor ons volk, een moment op de weg naar het bereiken van de droom om de onafhankelijke staat te stichten, met Jerusalem als haar hoofdstad.”

Zelfs Hamas, dat in eerste instantie kritisch over Assaf en het programma Arab Idol was - de regering van Hamas verbood Assaf eerder mee te doen aan een Palestijnse zangwedstrijd op de Westelijke Jordaanoever en arresteerde hem zeker twintig keer omdat hij op besloten feesten zong, omdat Hamas zingen beschouwt als onfatsoenlijk en een aanval op de tradities van de gemeenschap - noemde Assaf een “ambassadeur voor Palestijnse kunst”.

Ondertussen is Assaf ook benoemd tot jeugdambassadeur van het vluchtelingagentschap voor Palestijnen van de Verenigde Naties.

En dit is het lied waarmee Assaf zo populair werd, en waarmee hij de show op vrijdagavond afsloot: