‘Aantal wanbetalers zorgpremie neemt toe’

Foto ANP / Lex van Lieshout

Het aantal mensen dat de premie voor de zorgverzekering niet betaalt neemt toe. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS. Bij steeds meer mensen wordt de premie ingehouden op het loon of op de uitkering, omdat ze meer dan een half jaar niet betaald hebben.

Begin dit jaar waren er zo’n driehonderdduizend mensen die hun premie niet betaalden. Op 1 juni lag dit aantal op 314 duizend. Dat is een toename van ongeveer vijf procent.

Het College voor Zorgverzekeringen regelt dat de premie alsnog geïnd wordt, plus een boete van 35 procent. Maar van de 1,5 miljard euro die sinds 2009 op deze manier opgehaald moest worden is pas zeshonderd miljoen binnen. Dit is minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) een doorn in het oog. Zij wil dat zorgverzekeraars harder achter wanbetalers aan gaan.