Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Zes miljard bezuinigen betekent einde van sociaal akkoord’

Als het kabinet volgend jaar inderdaad zes miljard euro bezuinigt is dat het einde van het sociaal akkoord. Dat zei Abvakabo FNV-voorzitter Corrie van Brenk vanochtend in het Radio 1-programma TROS Kamerbreed.

Het kabinet bevestigde het voornemen zes miljard te bezuinigen woensdag nadat NRC Handelsblad daar een week eerder al over had bericht. FNV-leider Ton Heerts zei in een reactie dat het kabinet met vuur speelt als wordt besloten een nullijn in te voeren. Die maatregel is onderdeel van het bezuinigingspakket uit maart van vier miljard euro dat door het sociaal akkoord op de lange baan werd geschoven.

Heerts liet nog de mogelijkheid open dat het kabinet zes miljard bezuinigt zonder de nullijn van stal te halen. Daarmee zouden de afspraken in het sociaal akkoord kunnen blijven staan.

Rutte wil nog niets zeggen over nullijn

Van Brenk ziet het echter niet gebeuren dat het kabinet zes miljard euro bezuinigt zonder een nullijn in te voeren. “Ik zou niet weten waar je het anders vandaan moet halen”, zei ze vanochtend.

Premier Rutte wilde gisteren in zijn wekelijkse persconferentie nog niet zeggen of de nullijn deel uitmaakt van de bezuinigingen. Hij zei alleen dat het pakket uit maart “geheel of gedeeltelijk” herleeft. Wel zei hij dat het kabinet de nullijn als een structurele maatregel beschouwt.

Van Brenk benadrukte niet namens de hele FNV te kunnen spreken. Bij de verkiezingen om het voorzitterschap van de vakcentrale moest ze Heerts in mei voor zich laten.

D66: bom onder sociaal akkoord

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg noemde de uitspraken van Van Brenk een duidelijk signaal en sprak van een bom onder het sociaal akkoord. Hij kondigde aan minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) dinsdag bij het wekelijkse vragenuurtje hier vragen over te stellen:

“We vragen al maanden of de extra bezuinigingen het einde van het sociaal akkoord betekenen. Daar is steeds omheen gedraaid, ook door Ton Heerts.”