werkpak

‘Mijn vrouw koopt niet veel voor me. Ik ben vrij kritisch en dan gaat het weleens mis’

Amsterdam 15-3-2013 Werkpak: Daan Brands Foto Maurice Boyer
Amsterdam 15-3-2013 Werkpak: Daan Brands Foto Maurice Boyer

Daan Brand (1973), fotograaf

„Ik fotografeer veel mode, dus mijn kleding is mijn visitekaartje. Mijn smaak is uitgesproken, af en toe eclectisch en met een flinke dosis Gilles de la Tourette.

„Winkelen doe ik niet graag, vooral omdat ik altijd mijn hond bij me heb. Dan sta ik onhandig met Arie te worstelen in de paskamer. Maar áls ik winkel, ga ik naar Black Sheep Road, Velour, Cowboys2Catwalk en Tenue de Nîmes, allemaal in Amsterdam. Daar hebben ze goede labels als Acne, Norse Projects en Howlin’.

„Hoewel mijn vrouw chef mode bij het magazine Elle is, koopt ze niet vaak kleren voor me. Ik ben vrij kritisch en het is wel eens misgegaan. Maar met dit lichtblauwe shirt van Comme des Garçons dat ze me heeft gegeven, ben ik héél blij. Op het eerste gezicht lijkt het een eenvoudig shirt, maar in tweede instantie zie je dat de afwerking ongelooflijk goed is: het heeft driedubbele stiksels en het borstzakje zit aan de binnenzijde.

„Ik ben een gerichte koper. Ik bedenk dat ik iets nodig heb en ga daar dan net zo lang naar op zoek totdat ik het gevonden heb. Afgelopen winter zocht ik een wollen broek, en uiteindelijk vond ik deze visgraatbroek bij Black Sheep Road. Hij was in de uitverkoop: van 200 naar 100 euro.

„Met deze brogues van The Last Conspiracy heb ik ook al zo goed gescoord: 130 euro, van 350 euro. Ik heb zo’n veertig paar schoenen. Bijna allemaal brogues en loafers. Laatst heb ik mijn eerste paar sneakers gekocht: volkomen hysterische New Balances met stippen.

„Op deze bril krijg ik veel reacties. Hij is van Dita, een Japans zonnebrillenmerk. Ik koop altijd zonnebrillen, daar laat ik mijn eigen glazen in zetten.

„Dit horloge heeft mijn vrouw me een paar jaar geleden voor mijn verjaardag gegeven: een vintage Omega uit 1953. Zo’n gruwelijk vet horloge. Het is een ingetogen model, maar van dichtbij zie je dat de wijzers en de cijfers van goud zijn.”