Voormalig Tourwinnaar Jan Ullrich bekent gebruik doping

Ullrich in 2005 tijdens een bergetappe in de Alpen. Foto AP / Eddy Risch

De voormalige Duitse wielerprof Jan Ullrich, de winnaar van de Tour de France in 1997, bekent dat hij doping heeft gebruikt. Ullrich had tot nu toe altijd ontkend, maar doet vandaag een bekentenis in een interview met het Duitse magazine Focus.

Ullrich geeft in het interview toe dat hij behandelingen heeft ondergaan bij de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes. Daarvoor werd hij voorafgaand aan de Tour van 2006 al geschorst en vervolgens ontslagen bij zijn toenmalige ploeg Team T-Mobile. Ullrich onderging tussen februari 2005 en mei 2006 24 behandelingen bij Fuentes. In 2007 stopte hij met zijn carrière. Hij bleef dopinggebruik echter ontkennen.

In Focus zegt Ullrich nu dat hij inderdaad klant was bij Fuentes, maar de oud-renner vindt niet dat hij zich door het gebruik van doping schuldig heeft gemaakt aan bedrog:

“Bijna iedereen heeft toen prestatiebevorderende middelen genomen. Ik heb niets genomen wat anderen niet ook genomen hebben. Voor mij is er pas sprake van bedrog als ik een voordeel had ten opzichte van anderen. Dat was niet zo.”

Ulrich niet verbaasd over bekentenis Armstrong

Ullrich, die na zijn Tourzege in 1997 nog vijf keer tweede werd in de prestigieuze ronde, zegt verder dat hij zich niet heeft verbaasd over de bekentenis van zijn voormalige rivaal Lance Armstrong. Het was Ullrich altijd al duidelijk dat de Amerikaan ook gebruikte. Dat Armstrong wel bekende en Ullrich bleef ontkennen, maakt hem geen slechter persoon, vindt hij. “De grote helden van vroeger zijn nu de mensen met wonden die moeten helen.”