Vluchtelingen wonen straks in Ikea-huis

Het is plat verpakt, je kan het zonder gereedschap in elkaar zetten en het is makkelijk te demonteren.

Maar in plaats van een nieuwe koffietafel of boekenkast heeft de Zweedse meubelfirma Ikea deze week het ontwerp voor een vluchtelingenhuisje gepresenteerd aan de opdrachtgever, de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Het huis moet de tenten gaan vervangen waarin UNHCR sinds 1950 vluchtelingen opvangt.

Het huis is dubbel zo groot als de vluchtelingentent, gemaakt van isolerende kunststof panelen die hitte, kou en herrie moeten weren en het heeft een zonnepaneel om elektriciteit mee op te wekken. Een proefserie van de huizen wordt komende maanden getest in de Dollo Ado vluchtelingenkampen in de woestijn in Zuidoost-Ethiopië, waar 190.000 Somalische vluchtelingen zitten. Als ze bestand zijn tegen de elementen en de Somaliërs ze verkiezen boven de tenten, worden ze in productie genomen.

De huisjes zijn duurder dan de tenten, maar zouden tot zes keer zo lang meegaan. Tenten houden het meestal zo’n half jaar vol. Bovendien zakt de prijs als er veel worden geproduceerd. Rond de 3,5 miljoen vluchtelingen wonen nu in tenten. Het ontwerp is een project van de liefdadigheidstak van Ikea, de grootste private donor van UNHCR.