Palestijnse ‘raket’ Assaf geeft zijn volk hoop met finaleplaats Arab Idol

Assaf tijdens een van de repetities van Arab Idol, dat wordt opgenomen in Libanon.
Assaf tijdens een van de repetities van Arab Idol, dat wordt opgenomen in Libanon. Foto AFP / Anwar Amro

De Palestijn Mohammed Assaf stond gisteravond in de finale van Arab Idol. Hij ontsnapte uit Gaza om mee te doen aan de tv-talentenjacht. Of de razend populaire Assaf wint wordt vanavond bekend. “Israël is bang voor hem, want hij verenigt de Palestijnen”, zegt een meisje uit Ramallah.

Update 22:48 uur: Assaf heeft Arab Idol inderdaad gewonnen.

Twitter avatar ibnezra joseph dana Absolutely mad reaction in Ramallah for Mohammed Assaf. Never seen anything like it.

Op grote schermen keken de inwoners van Gaza en de Westelijke Jordaanoever gisteravond naar de finale. De pan-Arabische zangwedstrijd Arab Idol – gehouden in Libanon en uitgezonden door de Saoedische zender MBC – trekt al maanden miljoenen kijkers. In de Arabische wereld is 65 procent van de bevolking jonger dan dertig jaar en de regio, getormenteerd door oorlog en armoe, snakt naar schoonheid en vermaak. Assaf neemt het op tegen een finalist uit Egypte en een zangeres uit Syrië.

Een van de optreden van Assaf tijdens de finale van gisteren:

Het verhaal van Assaf is een bijzonder verhaal. Onze correspondent Leonie van Nierop beschrijft het vandaag in NRC Handelsblad:

Hij ontsnapte dit jaar uit Gaza door een Egyptische grensbewaker om te kopen. Maar omdat hij twee dagen vastzat bij de grens, kwam hij te laat voor de audities van Arab Idol. De poorten van het hotel waar die werden gehouden zaten potdicht. Dus sprong Assaf over de muur. Eenmaal binnen begon hij zo hartstochtelijk te zingen dat hij toch tot de show werd toegelaten.

De deelname van Assaf aan Arab Idol is in Gaza niet onomstreden. Een jaar geleden vertelde Assaf, nog in zijn ouderlijk huis in een vluchtelingenkamp in Gaza, aan NRC hoe de regering van Hamas hem verbood mee te doen aan een Palestijnse zangwedstrijd op de Westelijke Jordaanoever, die door Israël van de Gazastrook is afgesneden. Zeker twintig keer arresteerde Hamas Assaf omdat hij op besloten feesten zong. Hamas beschouwt zingen als onfatsoenlijk en een aanval op de tradities van de gemeenschap.

Assaf vertolkt ‘I want it that way’ van de Backstreet Boys:

Voor de meeste Palestijnen is Assaf, bijgenaamd ‘De raket’, een held en een voorbeeld. Hij zingt in zijn patriottische liederen over het oude Palestina en is het bewijs dat een jongen uit Gaza een wereldster kan worden. Of hij vanavond nu wint of niet, de raket is gelanceerd. Assaf heeft onlangs een contract getekend met een gerenommeerde platenmaatschappij.

Onze correspondent Leonie van Nierop keek gisteravond naar de finale in Ramallah:

Twitter avatar leonierop Leonie van Nierop #mohammedassaf party in ramallah last night (especially after 1m http://t.co/K2JMwYc9nu) greatest hit: aally el-koufiya (raise the keffiyeh)