Opgewekte rock-'n-roll aan het water

Nederland, Beekse Bergen, 21-06-2013. Sfeer op de eerste editie van het Best Kept Secret festival in de Beekse Bergen. Foto: Andreas Terlaak
Nederland, Beekse Bergen, 21-06-2013. Sfeer op de eerste editie van het Best Kept Secret festival in de Beekse Bergen. Foto: Andreas Terlaak

Popmuziek

Best Kept Secret-festival. Gehoord: 21/6 Beekse Bergen. ****

Zo vaak komt het niet voor dat je in één blik uitkijkt op spiegelend water tot aan de horizon, met links de muzikanten van Bloc Party die ingespannen hun stekelige rockliedjes spelen, en recht voor je de omhooggestoken benen van een crowdsurfer. Dat kon gisteravond dankzij de opstelling van het hoofdpodium naast een meer, in vakantiepark Beekse Bergen. In deze feeërieke omgeving van bos en strand waren 15.000 muziekliefhebbers samengekomen voor de eerste dag van het nieuwe driedaagse popfestival Best Kept Secret.

Het uitverkochte en relatief kleine festival (Lowlands trekt 55.000 bezoekers) heeft een paar hoofdacts – zoals Arctic Monkeys, Portishead, Sigur Rós – maar is vooral bedoeld voor de grote namen van de toekomst. Nieuw is bijvoorbeeld het Amerikaanse Surfer Blood, dat in weerwil van zijn naam opgewekte rock-’n-roll-liedjes speelde, met een knipoog naar The Beach Boys en Weezer. Nieuw is ook de band Money uit Manchester, waarvan zanger Jamie Lee zijn hoge huilstem op eigen manier over de uitdijende elektronica vlijde, met betoverend resultaat. Even later toonde het nieuwe, maar al succesvolle rap-duo Macklemore & Ryan Lewis weer eens de kracht van het woord: de stampvolle tent zong als één man de tekst van hun hit Thrift Shop en alles wat daarna kwam. Afsluiter op het hoofdpodium was Arctic Monkeys. Het Britse viertal opende met het nieuwe Do I Wanna Know, een dreigende boogie die liet horen dat er nog steeds groei zit in hun rockidioom. De regen bleef uit, zodat zanger Alex Turner zijn scherpe kuif behield.