Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Na relatief rustige week weer waterkanonnen ingezet op Taksim

Een politieagent maakt een foto (of een filmpje) van de demonstranten op het Taksimplein in Istanbul, vandaag. De oproerpolitie zette waterkanonnen in om de duizenden demonstranten uiteen te drijven.
Een politieagent maakt een foto (of een filmpje) van de demonstranten op het Taksimplein in Istanbul, vandaag. De oproerpolitie zette waterkanonnen in om de duizenden demonstranten uiteen te drijven. Foto Reuters / Marko Djurica

De politie in Istanbul heeft vandaag waterkanonnen ingezet om duizenden mensen die waren teruggekeerd naar het centrale plein van de stad uiteen te drijven. De demonstranten waren op het plein voor een herdenking van de mensen die de afgelopen drie weken omkwamen bij betogingen tegen de regering.

Dat meldt persbureau AP. De demonstranten legden anjers en schreeuwden anti-regeringsleuzen. De politie zette waterkanonnen in nadat waarschuwingen om zich te verspreiden werden genegeerd.

Twitter avatar timeturkiye TIME TURKIYE LIVE:There are some injured people at Taksim http://t.co/WC5YiOkre5
Twitter avatar zeynep Zeynep Tufekci Taksim. Vine. Chant:”Nothing will be thrown at the Police! Nothing will be thrown at the Police!” via @koraycaliskan https://t.co/J7sKOxQh8R

De demonstraties begonnen 31 mei. Afgelopen week waren ze grotendeels verdwenen; dit was de eerste keer in bijna een week dat de politie ingreep. Bij de protesten kwamen de afgelopen tijd drie demonstranten en een agent om het leven.

‘Turkije en Brazilië hebben te maken met hetzelfde complot’

Erdogan legde vandaag de link met de protesten in zijn land en die in Brazilië, waar geprotesteerd wordt tegen het organiseren van grote sporttoernooien terwijl basisvoorzieningen niet goed geregeld zijn. Volgens de Turkse premier zit er een door het buitenland opgezet complot achter beide protestbewegingen.